eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Ezért szervezi Csehország a lőszerküldést Ukrajnába

Napokon belül megérkezik Ukrajnába az első lőszerszállítmány, amely Csehország lőszerbeszerzési kezdeményezésének köszönhetően gyűlt össze – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő. A kezdeményezéshez eddig az Európai Unió és a NATO tagállamai közül 15-en csatlakoztak, és együttesen több mint 1,6 milliárd eurót adtak össze. A szlovák kormány nem kapcsolódott be a lőszerbeszerzésbe.

Csehország az Európai Unió februári csúcstalálkozóján kezdeményezte, hogy az uniós országok keressenek muníciót Ukrajna számára az unión kívüli országokban. Eddig mintegy húsz ország biztosította támogatásáról a cseheket, de pénzt csak 15-en küldtek erre a célra.

A szlovák kormány nem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez,

szlovák civil szervezetek ugyanakkor több mint 4 millió eurót gyűjtöttek össze

az Ukrajnának szánt munícióra.

Petr Fiala cseh kormányfő meghívására kedd este több uniós ország vezető politikusa gyűlt össze Prágában egy munkavacsorán, amelyen a miniszterelnök a lőszerbeszerzési akció aktuális helyzetéről adott tájékoztatást. A munkavacsorán Andrzej Duda lengyel államfő, Mette Frideriksen dán, Mark Rutte holland és Evika Silina lett miniszterelnök, James O'Brien amerikai külügyminiszter-helyettes, valamint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vett részt.

Petr Fiala úgy fogalmazott, „mindannyian tudatosítjuk, hogy

Európa békéje és biztonsága az ukrajnai orosz agresszió megállításától függ.”

„Ahogy ígértem, az első lőszerszállítmány június első napjaiban érkezik meg Ukrajnába. Több tízezer darab 155 milliméteres lőszer pedig a hónap folyamán” – tájékoztatott a cseh kormányfő.

Bár Ukrajna már több mint két éve ellenáll az orosz agressziónak, Fiala szerint a háborús helyzet kritikus pontjához érkezett. A házigazda szerint fokozni kell az erőfeszítéseket, és új utakat kell keresni Ukrajna támogatására. Az eddig összegyűlt pénz mintegy félmillió darab lőszerre elegendő az év végéig, ami a prágai tanácskozás résztvevői szerint megváltoztathatja a harctéri helyzetet.

Ukrán köszönetnyilvánítás

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök köszönetet mondott az uniós politikusoknak a támogatásokért.

„Nagyon hálásak vagyunk a cseh kezdeményezésért, melynek köszönhetően lőszerekkel látnak el bennünket. Nagy segítség ez az asszonyaink és a fronton harcoló férfiaink számára.”

Denisz Smihal kijelentette: bízik abban, hogy Ukrajna a nyugati országoktól rövidesen néhány F-16-os vadászgépet is kap, amelyekkel meg tudná állítani az oroszokat.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök is ebben bízik. Az államfő azt mondta, „a lőszerszállítmányok növelése és Ukrajna védelmi képességei megerősítésének biztosítása jelenleg a Nyugaton múlik. Ukrajna esetleges veresége pedig veszélyt jelentene az euroatlanti elrendeződésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×