eur:
389.19
usd:
362.01
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
Seismograph and Earthquake - 3D Rendering
Nyitókép: Petrovich9/Getty Images

Földrengés: menekülni próbálnak a lakosok Almatiból

Helyi idő szerint nem sokkal éjfél után a Richter-skálán mért 6,7-es erősségű földrengés rázta meg Kazahsztán volt fővárosát, Almatit. A városból kivezető utakat ellepték az autók, a videók tanúsága szerint az emberek az utcákra menekültek. Az egyik felvételen azt látni, hogy egy többemeletes ház lépcsőházában hogyan szaladnak lefelé az emberek.

Cikkünk írásának időpontjában még nem lehetett tudni, hogy az ijedségen kívül történt-e nagyobb baj a kazahsztáni Almatit ért földrengésben.

A várost kedd éjfél után kilenc perccel (magyar idő szerint 19:09) perckor rázta meg a 6,7-es erősségű földrengés. Az amerikai földtani intézet, a USGS térképe szerint az epicentrum néhány száz kilométerre délre, a kínai határ túloldalán volt, ahol 7-es erősségű volt a földmozgás.

A kazah nagyváros rendkívüli helyzetek osztályának szóvivője azt közölte, hogy az epicentrum 264 kilométerre délre a kirgiz határnál volt (a három országnak közös határa van) és hogy sebesültekről vagy halálos áldozatokról nem érkeztek bejelentések.

A különböző médiumok közben kezdetben csak szűkszavúan tudósítottak, de a közösségi médiát azonnal ellepték a képek és videók.

Volt, aki az utcára rohant, volt aki kocsiba ült

A lakosok a hóval borított, fagyos utcákra szaladtak, mások kocsiba ültek és megpróbáltak elhajtani a városból, masszív forgalmi dugókat okozva.

?Алматыдан Солтүстік шығысқа қарай 298 шақырым қашықтықта Қазақстан аумағында энергетикалық қаласы 9,4, MPV магнитудасы...

Posted by kainarzhumagozha on Monday, 22 January 2024

"Olyan, mint az újév" - kommentálta egy vicces kedvű és sztoikus lakos az erkélyről felvett videóját. "Isten tudja, hová mennek" - tette hozzá, talán azt sugallva, hogy nincs értelme távozni.

Az egyik sokkoló videó, ami napvilágot látott az, amelyen egy emeletes ház kivilágított lépcsőháza látható, aminek ablakait a lefelé menekülő emberek sziluettjei töltenek meg.

A kiposztolt videók ide-oda imbolygó csillárokat, az utcákat ellepő embereket és forgalmi dugókat mutattak az 1,7 milliós nagyvárosból.

A mostani földrengés azért nagy hír Almatiban, mert már jó ideje szó volt róla, hogy jön, bár senki sem szolgáltatott konkrét bizonyítékot.

Alekszander Szaveljev „jövőbelátó” orosz blogger és önjelölt „sci-fi író” azonban néhány hete azt követelte a vezetéstől, hogy nyilatkozzon, mit csináljanak az emberek egy földrengés idején? Az illető január 15-re jósolt „pusztító földrengést”. Akkor még úgy tűnt, alaptalanul gerjeszti a félelmeket. Hétfőn azt mondta, hogy „tesztelte a hatóságokat és a médiát”.

Dugók az utakon

A Zakon.kz kazah oldal tudósítása szerint a szemtanúk azt mondták, hogy „elég sokáig rengtek a házak falai, a bútorok és a csillárok ide-oda rángatóztak”.

A helyi hatóságok ugyan igyekeztek jelezni, hogy aktívan fellépnek, komoly bírálatokat kaptak:

„A rendkívüli helyzetek minisztériuma még mobilokra sem küldött semmilyen információt. »Minden rendben van«, az udvaron áll a nép, az utakat eldugították a járművek, az emberek a kocsikban ülnek… no comment."

– írta a Zakon egyik olvasója.

„Nálunk a kerületben dugó van. Úgy tűnik, mindenki el akar utazni a városból” – írta a Facebookon Dinara Jegeubajeva, a Szabad Európa volt munkatársa.

"Csak semmi pánik" - mondja a szeizmológiai főnök

Az Almaty TV Telegram-csatorna szerint minden kerületben megnyíltak a befogadó pontok - általában iskolákban, óvodákban és felsőoktatási intézményekben.

Sok diák azonban úgy döntött, hogy inkább a nyitva tartó kávézókban vészeli át az éjszakát.

Félórával az első rengés után utórengésekről is érkeztek videók, például egy raktárból, ahol a dolgozók ijedten kerestek menedéket.

Daulet Szárszinbájev, a Nemzeti Szeizmológiai Megfigyelőközpont igazgatója igyekezett megnyugatni a kazah város "lakosait és vendégeit", hogy "nem lesz erős és pusztító földrengés a közeljövőben Almatiban.

"Az a szeizmológiai esemény, ami nemrég történt Kirgizsztán és Kína területén, annak az utórengéseit érezték a lakosok - összesen 10 utórengés volt, de lakosaink kettőt észleltek. Semmilyen ok nincs a pánikra" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Megindult a dollár, este is gyengül a forint

Hétfő este az euróval egészen február óta nem látott szintre erősödött a forint. Ezt követően kedden nem látni nagyobb elmozdulásokat, az euróval szemben gyengülésben van a magyar fizetőeszköz. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×