eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Close-up of woman paying for Flowers with a 10 Euro Bill at an outdoor Market.
Nyitókép: Getty Images/ Hinterhaus Productions

Szlovákiában is mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába az idei karácsony előtt

Boldog, békés, ugyanakkor drágább is lesz az idei karácsony a szlovákok számára a tavalyinál, és nemcsak az ajándékokért, hanem az ünnepi asztalra kerülő finomságokért is többet kell fizetniük a háztartásoknak. Északi szomszédunknál idén 8-10 százalékkal emelkedhetnek a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos kiadások.

Az elmúlt időszak látványos áremelkedései miatt az idei karácsony Szlovákiában is drágább lesz az egy évvel korábbinál. Eva Sádovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője példával is szemléltette: „Ha tavaly 200 euróból sikerült bevásárolni karácsony előtt, akkor idén ugyanazokért a termékekért 216-220 eurót kell majd kifizetni” – mondta. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az egyes termékek között azonban látványos különbségek vannak. A legnagyobb drágulást az édességek, a halak és tenger gyümölcsei, valamint a kenyér és gabonafélék esetében mérték.

A hús és húskészítmények ára 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg a tej, a sajt és a tojás nagyjából 8 százalékkal drágult. A zöldségek 7, a gyümölcsök 6, az üdítőitalok 10,5 százalékkal drágábbak. Szlovákiában sokak számára elképzelhetetlen az ünnepi asztal a majonézes krumplisaláta nélkül, idén viszont ennek elkészítése is drágább lesz: a burgonya több mint 17 százalékkal, a majonéz pedig több mint 10 százalékkal drágult.

A Wood & Company legfrissebb felmérése szerint október és december között a kiskereskedelmi forgalom az egész éves forgalom 28 százalékát teszi ki.

Az utolsó negyedévben a kiskereskedelem szinte minden szegmensében átlagon felüli eladásokkal számolnak. A pozsonyi Új Szó napilap arról ír, hogy a karácsonyfa alá leggyakrabban vásárolt ajándékok közül a higiéniai és szépségápolási termékek 8 százalékkal, a hangszerek és az ékszerek pedig 7 százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt. A ruházat csaknem 6 százalékkal kerül többe, mint tavaly, a könyvek pedig 5,5 százalékkal drágultak. Nagyjából 2–4,5 százalékkal kell többet fizetni a fényképezőgépekért, kávéfőzőkért, számítógépekért, sporteszközökért, cipőkért, kerékpárokért és játékokért is. A kedvelt ajándékok közül a mobiltelefonok és az órák ára emelkedett a legkisebb mértékben, 1,6, illetve 1,1 százalékkal.

Egyre többen vásárolnak karácsonyra háziállatokat, melyeknek azonban az ellátására szolgáló egyes termékek ára csaknem 23 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

A karácsonyi bevásárlást megnehezíti, hogy míg az elmúlt években a kevésbé tehetős szlovákiai családoknak is voltak megtakarításaik, mostanra ezek elapadtak, ami valószínűleg a karácsonyi bevásárláson is meglátszik majd. A szlovák kereskedők számára ugyanakkor pozitív jel lehet a fogyasztói hangulat alakulása. A fogyasztói bizalmi mutató hónapról hónapra javul, és októberben több mint kétéves csúcsra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×