eur:
382
usd:
353.73
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Jevgenyij Prigozsin. Forrás:Twitter/NEXTA
Nyitókép: Forrás:Twitter/NEXTA

"Menet közben" lett néhány Jevgenyij Prigozsin - is

Jevgenyij Prigozsin furcsa és felemás módon megerősített halálhírét ugyanolyan találgatások övezik mint az általa alapított Wagner-csoport júniusi fegyveres lázadása utáni ténykedését, melynek során látszólag büntetlenül mozoghatott Oroszországban. Az elméletek egyike az, hogy hasonmásokat alkalmazhatott.

A júniusi „minipuccs” után Jevgenyij Prigozsin fényűző szentpétervári otthonában tartott házkutatás során érdekes dolgok kerültek elő. Nemcsak bizarr képek a parókát viselő Prigozsinról, hanem különböző, más nevekre kiállított, de Prigozsin fényképével ellátott útlevelek is.

A Wagner-alapító állítólagos halálhíre után elterjedt, hogy két magángépe volt a levegőben (de csak az egyik zuhant le), továbbá hogy a moszkvai reptér magángépterminálján ugyan kamerák is rögzítik az utasokat, de a gépbe való beszállás előtt esetleg helyet lehet cserélni.

A BBC orosz adása most egy olyan történetet járt körbe, amely szerint

Prigozsin esetleg hasonmásokat alkalmazhatott,

és megemlíti bizonyos Ruszlan Junuszov esetét, aki Jevgenyij Prigozsinra változtatta a nevét, és most börtönbe ülve pereskedik, hogy visszakapja a régit.

A Komi köztársaságban egy bíróság elutasította Jevgenyij Viktorovics Prigozsin kerestetét, akik megtámadta Pecsora város anyakönyvi hivatalának elutasító határozatát a névváltoztatási kérelméről – írja a BBC orosz adása.

A férfit szabadlábon még Ruszlan Junuszovnak hívták, de 2018-ban vette fel a Wagner-alapító nevét, majd rablásért börtönbe került. Korábbi nevét csak a börtönből való szabadulás után tudja majd visszakapni. Korábban a bíróság elutasította az elítélt Prigozsin ama kérelmét is, hogy enyhítse "az Orosz Föderáció különleges katonai műveletének végrehajtásával összefüggésben" kapott büntetését.

Junuszov-Prigozsin egy jaroszlavli faluban született, egy Specnaz-kommandóban szolgált, majd biztonsági őrként dolgozott. Két évvel később kapta meg a Prigozsin nevére kiállított igazolványt - írja a Fontanka orosz ellenzéki oldal.

A bíróságon kifejtette, hogy "tevékenységének jellege miatt változtatta meg a vezetéknevét, keresztnevét és apai nevét", de konkrét okokat nem árult el.

Az után került börtönbe, hogy 2018-ban egy maszkos csoport tagjaként és magát FSZB-tisztnek kiadva kriptoszámlája felfedésére és védelmi pénz kifizetésére kényszerített egy vállalkozót, ami után egy szibériai fegyenctelepre került.

2018-ban azonban nemcsak ő lett a Wagner-alapító névrokona, hanem Dmitrij Alekszejev szentpétervári cégvezető is, majd 2020-ban Leonyid Kraszavin, aki szintén egy cég büntetett előéletű főnöke volt. Még ez előtt, Prigozsin Concorde Management nevű cége főnöke bizonyos Dmitrij Utkin lett – egy olyan személy, akinek a neve teljesen megegyezik a Wagner második emberének nevével – aki hírek szerint szintén a most lezuhant gépen utazott.

A második Utkin három hónapig volt cégfőnök, majd újabb nevet vett fel. 2021-ben lett vezetők szerint a valódi Prigozsin álnéven, hamis útlevéllel járt az EU-ban. Júliusban a New York Times írta meg, hogy Pentagon-illetékesek szerint Prigozsin hasonmásokat használhat fel, hogy elleplezze mozgását.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×