eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Infostart

Kit édekel az infláció Szlovákiában, inkább felélik a tartalékokat?

Szlovákiában az infláció okozta áremelkedés eddig még nem volt hatással a háztartások fogyasztására. Bár az árak magasabbak, a lakossági költekezés mértékén nem látszik visszaesés, a takarékoskodásén azonban igen. Horváth Mihály, Szlovákia múlt héten kinevezett magyar nemzetiségű pénzügyminisztere szerint a jövőben már terhet fog jelenteni az infláció, és az államháztartásra negatív hatással lesznek az eddig elfogadott óvintézkedések költségei.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzői szerint a szlovák háztartások reálfogyasztása a rekordokat döntögető infláció ellenére sem csökkent 2022 végére, éppen ellenkezőleg. Az emberek által vásárolt áruk és szolgáltatások mennyisége nőtt, annak ellenére, hogy az infláció figyelembevételével az emberek jövedelme stagnált. A Covid-járvány előtti időszakhoz képest a szlovákok csak a pandémia idején fogták vissza a fogyasztást, de a 2021 júniusától kezdődő magasabb inflációs időszak alatt nem.

A jegybank által elvégzett felmérés rámutatott, hogy míg a lakossági jövedelem nagyjából megegyezik a 2019 végén mért összeggel, addig a reálfogyasztás mintegy 7 százalékkal lett magasabb. Hétköznapi megfogalmazásban ez azt jelenti, hogy a szlovákok ugyanannyit keresnek, mint bő három éve, mégis többet költenek. Általánosságban elmondható, hogy a szlovák lakosság szinte minden el nem költött pénzét hiteltörlesztésre és nyugdíj-megtakarításra fordítja, de egyéb módon már nem takarékoskodik. „A háztartások megtakarítási rátája folyamatosan csökken. A vásárlókedv 2022 negyedik negyedévében olyan helyzetet eredményezett, amelyben a megtakarítási ráta 2 százalékra esett vissza.

A háztartások szinte az összes jövedelmüket felélik”

– állapította meg Michal Marenčák, a nemzeti bank elemzője, hozzátéve, mindez nem azt jelenti, hogy a szlovákoknak egyáltalán nem lenne spórolt pénze, de az eddigi megtakarításaikat jelenleg nem gyarapítják.

A kétszámjegyű infláció miatt a bankokban vagy más pénzintézetekben elhelyezett megtakarítások mértéke is csökken. Március végén a bankok folyószámláin tárolt pénzösszeg mintegy 49,5 milliárd euró volt, ehhez képest tavaly októberben még 51,7 milliárd euró. A szlovák bankok ügyfelei a koronavírus-járvány idején kezdtek pénzt felhalmozni a számláikon. 2020 márciusában még kevesebb mint 40 euró volt a bankok folyószámláin.

A lakossági megtakarítások mellett az ország államháztartása sincs jó állapotban. A Szlovákiát a szeptemberi előrehozott parlamenti választásig irányító szakértői kormány múlt héten kinevezett pénzügyminisztere, Horváth Mihály úgy fogalmazott, elsődlegesnek tartja, hogy készüljön egy hosszabb távú, több évre szóló költségvetési terv.

A magyar nemzetiségű tárcavezető szerint Szlovákia lakossága öregszik, gazdasága lassul. „Egy ilyen helyzetben egy adósságspirál keletkezhet, aminek minél hamarabb elejét kell venni” – fogalmazott Horváth Mihály, hozzátéve, hogy ha az állam nem vezet be újabb intézkedéseket, akkor évente 5-6 milliárd euróval fog nőni a szlovák államháztartási hiány, beleértve az idei évet is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×