eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Hegyeshalom, 2020. szeptember 5.MTI/Vasvári Tamás
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ezért vezetik be az ideiglenes határellenőrzést észak felé

Szlovákia valamennyi szomszédos országával közös határán felújítják az ellenőrzéseket május 24-től június 8-ig.

Biztonsági okokból május 24-től június 8-ig ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzést Szlovákia Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal közös közúti határain a Globsec 2023 biztonságpolitikai konferencia miatt.

Az illetékesek azt tanácsolják az országba belépőknek, hogy számoljanak az ellenőrzéssel, és készítsék elő az utazási dokumentumaikat. Az európai uniós tagországok állampolgárainak elegendő a személyazonossági igazolványuk bemutatása. Más országok állampolgárai útlevéllel vagy egyéb, Szlovákia területén tartózkodásra jogosító dokumentummal, például tartózkodási engedéllyel vagy vízummal léphetik át az országhatárt.

Ezzel szeretnék első körben elejét venni a nemzetközi tanácskozás biztonságos megrendezését esetleg veszélyeztető személyek belépésének. A szlovák rendőrség azt ígéri, hogy

az ellenőrzéseket a lehető legrövidebb idő alatt megejti, hogy minimumra csökkentse a várakozási időt az ellenőrzőpontoknál.

Szlovákia határait az ellenőrzések idején csak a kijelölt határátkelőkön lehet átlépni. Kivételt képeznek a mentők, a mezőgazdasági vagy erdészeti munkát végzők, a vadászok és a halászok, akik a belső határtól számított öt kilométeren belül dolgoznak.

A nemzetközi vasúti és légi közlekedést semmilyen módon nem korlátozzák vagy módosítják.

A Globsec 2023 nemzetközi biztonsági konferenciát május 29-e és 31-e között rendezik. Az eseményen a világ vezető politikusai, közéleti személyiségei és elemzőközpontok munkatársai adnak egymásnak találkozót a szlovák fővárosban. A pozsonyi tanácskozás a davosi és a müncheni után a harmadik legfontosabb ilyen jellegű kezdeményezés, globálisan is jegyzik a hasonló szakmai találkozók sorában.

A Globsec stratégiai konferenciává nőtte ki magát, így már nemcsak biztonságpolitikáról, hanem digitális fejlődésről, Európa és a demokrácia jövőjéről, stratégiai kommunikációról, a gazdaságról, valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos témákról is eszmét cserélnek a résztvevők.

A találkozón tavaly részt vett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig videóhívás segítségével kapott szót a fórumon.

"Idén is számolunk hasonlóan magas rangú politikai vezetők jelenlétével, ezért kiemelten fontos a magas szintű biztonság garantálása. Az intézkedés ideiglenes" – tájékoztatott a szlovák belügyminisztérium. A május 24-től június 8-ig tartó határellenőrzések célja, hogy a rendezvény ideje alatt biztosított legyen a közrend és a közbiztonság az ország területén. A belügy tájékoztatása szerint az ellenőrzéseket az aktuális fenyegetések alapján határozzák meg, és érvényességüket a szükséges időre korlátozzák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×