eur:
388.36
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Parliament building in Bratislava, Slovak republic.
Nyitókép: Vrabelpeter1/Getty Images

A magas energiaárak miatt tüntettek szlovákiai polgármesterek

„Aki a városoknak és falvaknak árt, az embereknek árt!” E jelmondattal rendezett tüntetést a pozsonyi parlament előtt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása.

A szlovák gazdasági minisztérium felhívást tett közzé a vállalkozások és az önkormányzatok megsegítésére a magas energiaárak kiváltotta helyzet miatt. A cégek ennek megfelelően az idei év első három hónapjára igényelhetnek támogatást. A vállalatok mellett az önkormányzatok is kérik az energiaköltségek kompenzálását a 2022 október és december közötti időszakra. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása mára tüntetést szervezett a pozsonyi parlament épülete elé, Aki a városoknak és falvaknak árt, az embereknek árt! címmel.

Az új támogatási kiírások keretében a szlovák gazdasági minisztérium egész évben 200 millió euróval támogatja az önkormányzatokat, és mintegy 280 millió euró áll a vállalkozók rendelkezésére. Karel Hirman, a szaktárca megbízott vezetője elmondta, a pénzügyi források lehívásának feltételei a tavalyi évhez képest változatlanok.

„Az elektromos áram esetében megawattóránként 199 eurónál, a földgáznál megawattóránként 99 eurónál nem lehet magasabb az ár.

Vannak azonban árplafon feletti költségek is, ám ezek 80 százalékát kifizeti az állam” – közölte a gazdasági miniszter.

A Szlovákiában működő vállalkozások ugyanakkor még mindig arra várnak, hogy az állam kompenzálja a tavalyi év utolsó három hónapjának magas energiaszámláit. A helyi önkormányzatok is hasonló segítséget kérnek. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása legfőképp az energiaköltségek visszatérítésével kapcsolatos kompenzációs mechanizmust bírálta. Az érdekképviselet szerint a villamos energia esetében megállapított megawattóránkénti 199 eurós felső határ már nem tükrözi a valóságot. „Városunkban tavaly áprilisig még 56 eurót kellett fizetni megawattóránként a villamos áramért, most 165-öt. Ez háromszáz százalékos emelkedést jelent” – panaszolta Jozef Božik Simony városának polgármestere, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának alelnöke.

A társulás szerint egyre rosszabb a helyzet, ezért január 30-án már tartottak egy tiltakozó akciót: aznap este fél órára lekapcsolták a közvilágítást, és már akkor jelezték, újabb nyomásgyakorlásra készülnek. Szerdára ezért demonstrációt hirdettek a pozsonyi parlament épülete elé „Aki a városoknak és falvaknak árt, az embereknek árt!” címmel. A tüntetéssel az önkormányzatok főleg a magas energiaárakkal kapcsolatos megoldatlan problémákra és a központi hatalom önkormányzatokhoz való nem megfelelő hozzáállására akarják felhívni a figyelmet.

A szlovákiai városok és falvak az energiaköltségek kompenzálását kérik

a 2022 október és december közötti időszakra vonatkozóan, továbbá az energiaárak kompenzálási mértékének a meghatározását a közszféra számára 2023. március 31-ét követően, illetve további olyan lépéseket, amelyek pontos időbeosztás szerint mennek végbe.

A társulás az elmúlt napokban és hetekben rámutatott azokra a veszélyekre, amelyeket több javasolt törvénymódosítás jelent az önkormányzatok számára, a községi rendezésről szóló törvényt is beleérve. Ez az önkormányzatok számára alapvető törvény a társulás szerint jelentős beavatkozást jelent a községi és városi hivatalok, valamint a polgármesterek és hivatalvezetők kompetenciáiba.

Eduard Heger tárgyalóasztalhoz szólította az önkormányzatok képviselőit, hogy tárgyaljanak a problémákról. A megbízott kormányfő bízik benne, hogy közösen megtalálják a célzott segítségnyújtás lehetőségeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×