eur:
391.09
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (k) érkezik a szlovák legfelsőbb bíróságra Pozsonyban 2021. június 15-én, amikor ítéletet hirdetnek a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított perben.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Öt éve büntetlenek a szlovák újságírógyilkosság megrendelői

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét 2018. február 21-én lőtték le saját otthonukban. Az ügyben illetékes szlovákiai Specializált Büntetőbíróság szerint áprilisban megszülethet az ítélet.

Ján Kuciak, az aktuality.sk webportál oknyomozó újságírója és menyasszonya, Martina Kušnírová öt évvel ezelőtt lett brutális gyilkosság áldozata. A szlovák jegyespárt nagymácsédi családi házukban hidegvérrel legyilkolták.

Hogy ki tervelte ki a gyilkosságot, és ki húzta meg a ravaszt azon a végzetes éjszakán, azt már egy jó ideje tudja az ország. Az első ítélet 2019 decemberében született meg. A Speciális Büntetőbíróság elsőként a gyilkosság egyik közvetítője, Andruskó Zoltán felett mondott ítéletet. A révkomáromi férfi 15 éves börtönbüntetést kapott. Később Miroslav Marček is beismerő vallomást tett.

„Bekopogtam és Kuciak úr ajtót nyitott, én pedig mellkason lőttem.

Ekkor vettem észre, hogy egy másik személy, a menyasszonya is a házban tartózkodik” – vallotta a bíróságon az egykori katona, aki lelőtte a két fiatalt. Tettéért 25 éves szabadságvesztést kapott. Ugyanennyit kapott Szabó Tamás is, aki szintén részese volt a gyilkosságnak.

Az újságíró és jegyese likvidálásának megrendelésével gyanúsított Marián Kočner nagyvállalkozóra és társára, Alena Zsuzsovára viszont még mindig nem sikerült rábizonyítani, hogy ők voltak a gyilkosság megrendelői. Ezt mindketten tagadják.

2020 szeptemberében a Speciális Büntetőbíróság bizonyítékok hiányában felmentette őket. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságra került, amely visszautalta az ügyet a Speciális Büntetőbíróságra, amely előreláthatólag idén áprilisban dönt véglegesen Kočnerről és Zsuzsováról. A vádirat szerint az újságíró meggyilkolását Marián Kočner rendelte meg, amiért Ján Kuciak a kétes üzleti vállalkozásairól próbálta meg lerántani a leplet cikkeiben.

A történtek megváltoztatta nemcsak a szlovákiai politikai térképet, hanem a civil ellenállás és az újságírás helyzetét is az országban. Az öt évvel ezelőtt történt gyilkosság után tüntetéssorozat indult Szlovákiában. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történelmének legnagyobb tömegmegmozdulásai, Robert Fico kormányfő pedig a közvélemény nyomására kénytelen volt lemondani.

Pozsony, 2018. március 16.
Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban. MTI/EPA/Jakub Gavlak

Az ötéves évforduló alkalmából ezen a héten Ján és Martina hete címmel szervezik meg a fiatalok emlékének szentelt rendezvénysorozatot. Az aktuality.sk által szervezett rendezvény keretében beszélgetésekre, koncertekre, a Kuciak: Egy újságíró meggyilkolása című film bemutatójára és a Ján Kuciak riportjaiból összeállított, aktuális információkkal kiegészített könyv bemutatójára várják az érdeklődőket.

Eduard Heger megbízott kormányfő az évforduló kapcsán nemzetközi újságírószervezetek képviselőivel arról beszélgetett, hogy milyen intézkedések érvényesek Szlovákiában, amelyek garantálják, hogy az újságírók szabadon és biztonságban végezhessék a munkájukat. „Polgári kötelességünk, hogy megteremtsük a demokratikus környezetet, amely szólásszabadság nélkül nem létezhet. Segítenünk kell a médiába vetett bizalom megerősítését” – emlékeztetett Eduard Heger.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×