eur:
390.17
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay.com

Túl az inflációs csúcson Szlovákia

Északi szomszédunknál a tavaly decemberi 15,4 százalékos inflációt követően januárban 15,2 százalékos volt pénzromlás mértéke.

Szlovákiában az éves infláció üteme egy hosszú növekedési fázist követően januárban némileg csökkent, ám mindez csak nagyon enyhe lassulást jelent, hiszen az árak növekedése továbbra is 22 éves csúcson van.

Kétévnyi tartós növekedést követően az év első hónapjában már enyhén csökkent a drágulás üteme Szlovákiában, de az esés annyira minimális – mindössze kéttized százalékos –, hogy annak hatását még nem érzik meg az emberek a saját pénztárcájukon. A Szlovák Statisztikai Hivatal által közzétett jelentés szerint

az elmúlt hónapban 15,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban.

A januári infláció az euróövezetben is lassult a tavalyi év utolsó hónapjához képest: 8,3 százalék volt a decemberi 9,2 százalék után. Szlovákia tehát rosszabb az átlagnál.

A statisztikai hivatal szerint a lakhatás és az energiaárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az inflációra, ezen a területen közel 4 százalékos emelkedés volt kimutatható. A legnagyobb mértékben a hőenergia ára nőtt: 14 százalékkal kellett érte többet fizetni, mint decemberben, a gáz 12 százalékkal, a villanyáram 2,5 százalékkal lett drágább. Szlovák gazdasági szakértők szerint az energiaválságot és az energia világpiaci árát nézve ez az áremelkedés még kedvezőnek mondható, és a kormány kompenzációs intézkedéseinek köszönhető. Egy évvel ezelőtt sokkal magasabb, 10-20 százalékos emelkedést tapasztalhattak Szlovákia polgárai akkor ugyanis a teljes áremelkedést kompenzáció nélkül áthárították a lakosságra.

Nem javult a helyzet az élelmiszerek esetében sem: a drágulás üteme itt tovább nőtt, így már harmadik éve folyamatosan emelkedik. "Az élelmiszerek januárban csaknem 29 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához képest. A kilenc élelmiszercsoportból ötben több mint a negyedével nőttek az árak, 30 százalék feletti áremelkedés volt tapasztalható a hús, a tej, a sajt, a tojás, illetve az étolajok és zsírok esetében. A kenyér és a gabonafélék ára a negyedével, a zöldségféléké pedig több mint 20 százalékkal emelkedett" – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A lakhatás, az energiaárak és az élelmiszerárak teszik ki egy átlagos szlovákiai háztartás költségeinek a felét, ezért ezeknek a termékeknek a drágulása nagyon érzékenyen érint mindenkit.

Az árak a kisebb súlyú tételeknél is jelentősebben emelkedtek.

A korábban sem olcsó fogorvosi szolgáltatások ára további 13 százalékkal nőtt, az éttermek árai több mint a negyedével emelkedtek, és jóval mélyebbre kell belenyúlniuk a pénztárcájukba az óvodások és az általános iskolai tanulók szüleinek is. A havi szinten mért drágulás alól egyedüli kivétel az üzemanyagár, amely decemberhez képest 0,2 százalékkal csökkent, de még így is 5,6 százalékkal többet kell fizetni egy tankolásért, mint 2022 januárjában.

A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint az éves infláció csökkenése csak fokozatosan fog bekövetkezni, nyár végéig így még egész biztosan két számjegyű marad. Előzetes becslések szerint idén éves szinten 11,6 százalékos inflációval számolhatnak a szlovákok, ami azt jelenti, hogy a januári 15,2 százalékról a drágulás üteme decemberre 8 százalékra eshet vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×