eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Brit megoldás: két éven belül hidrogént pumpálnak a földgázhálózatba

A fosszilis tüzelőanyagokról való leválásért folytatott hajsza részeként Nagy-Britanniában két éven belül hidrogént kezdenek pumpálni az ország fő gázvezetékébe. Nincs azonban még szó totális átállásról – ami amúgy is vitákat vált ki.

A brit kormány programja szerint 2050-re el kell érni az összes gazdasági ágazat teljes dekarbonizációját. Azaz, akkorra már nem szabad fosszilis tüzelőanyagokat használni, vagy az emissziót kompenzálni kell. Ennek jegyében közölték most, hogy 2025-re már hidrogént fognak pumpálni az ország legnagyobb gázvezetékébe, amely az összesen 7500 kilométeres nemzeti csőhálózatot látja el.

A vezetékeket birtokló National Gas nevű cég által kidolgozott tervek szerint a szállítóhálózaton keresztül áramló üzemanyag 2-5 százaléka már hidrogén lesz. Ez, a földgázzal való keverés lehet az első lépés az átalakítási tervekben, amelyek célja hogy

2050-re teljes egészében hidrogénnel lehessen feltölteni a hálózatot.

Jon Butterworth, a National Gas vezérigazgatója elmondta: "Azt próbáljuk elérni, hogy az energiával kapcsolatban kiegyensúlyozott válaszokat adjunk. Egy téli napon hétszer több energia megy át a gázhálózaton, mint a villamosenergia-hálózaton. Meg kell vizsgálnunk, hogyan lehet ezt szén-dioxid-mentessé tenni, miközben biztosítanunk kell, hogy az ipar továbbra is el legyen látva, hogy a vállalkozások megkapják a gázt, amire szükségük van” – fejtegette a Telegraph című lap szerint. Hozzátette, hogy ezért lassú lesz a hidrogénre történő átállás, és fokozatosan vezetik be a hidrogént az olyan területeken, amelyeket „nem lehet villamosítani”.

Míg a National Gas a fő szállító, a vállalkozásokat és otthonokat a kisebb elosztóhálózatok látják el. Az ő vezetőik már olyan terveken is dolgoznak, amelyek lehetővé tennék, hogy 2024-től akár 20 százaléknyi hidrogént is keverhessenek a vezetékeikben lévő földgázhoz.

A hidrogénnek az első számú vagy fő szállítóhálózatba való bekeverése lenne azonban az igazán nagy lépés, mert az

beágyazná az új energiaforrást az egész rendszerbe.

A hidrogént a britek már korábban is használták a hálózatban, a szénből előállított úgynevezett "városi gáz" jelentős komponenseként. Ez széles körben elterjedt volt az 1960-as években Nagy-Britanniájában, mielőtt az Északi-tengeri gázmezők felfedezése után földgázzal helyettesítették.

A hidrogén most, a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében újra előtérbe kerül, mivel elégetésekor nem termel szén-dioxidot. A politikusok azt remélik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok helyettesíthetők vele ott, ahol a megújuló villamos energia használata túl nehézkes, például a hajózásban vagy a teherautókban. Viszont nem lehet rá mennyei mannaként tekinteni: a hidrogén előállítása is energiát igényel, és csak akkor mondható „zöldnek”, ha zöld forrású árammal sikerült megtermelni.

Jó, de hogyan fűtsön az ember otthon hidrogénnel? A 100 százalékban hidrogénnel üzemelő kazánok még nincsenek jelen a brit piacon, de a National Gas szerint az otthoni kazánok képesek elműködni akár 20 százalékos hidrogénnel kevert földgázzal is – azaz nem kell lecserélni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×