eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Így már érthető, hogy milliókat költött karácsonyi díszítésre egy család

Sajátos módon ünnepli a karácsonyt egy brit házaspár. Csillagászati összeget, közel ötmillió forintnak megfelelő fontot költöttek házuk és kertjük kidíszítésére. A kertet megnyitották a látogatók előtt, miközben ők maguk különleges ajándékra várnak.

Mark és Julie Peacocknak az az – első látásra extravagáns és őrült – ötlete támadt, hogy jobb karban lévő használt autó árát költi el karácsonyi dekorációra.

Mint az angliai Chesterfield közelében élő pár bevallotta, 10 ezer fontot csengettek ki a célra. Az egyik látványosság a házukban egy kisvasút – a terepasztalon karácsonyi fények villognak, egy kisrepülőben a "télapó" köröz, máshol figurák korcsolyáznak makett tavon és látható még egy emberméretű diótörő is.

A kertet közben színes karácsonyi neonalakokkal dekorálták ki, van itt rénszarvas, szánkózó "télapó", hóember, karácsonyfák, ajándékcsomagok és mézeskalácsemberkék.

Mielőtt ítélkeznénk: Mark azért erősködött, mert pulmonáris, avagy tüdőfibrózisban szenved és

várólistán van dupla tüdőátültetésre.

A brit egészségügyet decemberben több sztrájk is megrázta. A dolgozók alacsony fizetése mellett panasz a létszámhiány, a kórházakba érkező mentők várakozási ideje és a nem életmentő műtétek akár másfél éves várólistája is.

A Peacock házaspárnak ezért az az ötlete támadt, hogy pénzt gyűjtenek annak a manchesteri kórháznak a tüdőosztálya számára, ahol remélhetőleg a férjet majd műteni fogják.

Mivel a megyei lap, a Derbyshire Times is megírta a címüket, ezért mi is közreadhatjuk: St. Lawrence Road, North Wingfield – ahol december 3-tól január végéig fogadják az adakozó kezdvű látogatókat.

Az 59 éves Marknál öt éve állapították meg a pulmonáris fibrózist és ma már az olyan rutinszerű dolgokhoz is oxigénre van szüksége, mint a mosakodás és a zuhanyzás. Közben azonban továbbra is targoncakezelőként dolgozik.

A házaspár elárulta, hogy

a pandémia során elmaradt nyaralásokra félretett pénzből vették a karácsonyi dekorációt,

és bár 10 ezer fontot költöttek, csak annyi a céljuk, hogy legalább 1000 fontot gyűjtsenek Mark transzplantációs központja részére.

A pár nem most kezdte sem az adománygyűjtést, sem a látványos karácsonyi díszítést. A szomszédok már évek óta élvezik az általuk teremtett karácsonyi hangulatot, és tavaly a légimentőknek gyűjtöttek össze 1000 fontot. Az idén egy 82 éves szomszéd vállalta a Mikulás szerepét, aminek nyomán gyerekek és szüleik állnak sorban, hogy bejussanak a családi ház kertjébe.

Mark akkor vette észre, hogy valami nincs rendben vele, amikor hirtelen fáradékonnyá vált – felesége szerint manapság az is kifárasztja, ha át kell mennie az utca másik oldalára.

A tüdőfibrózis ritka betegségnek számít, melynek során a tüdő hegesedni, merevedni kezd és ez légzési nehézségekhez vezet. Aktivisták megemlítik: a betegeket elszigeteltté teszi a kór, mert nem tudnak olyan társasági életet élni, mint előtte – ezért fontos éreztetni velük, hogy nincsenek egyedül.

Maga a tüdőtranszplantációs műtét 10-12 órás lehet, amit több nap kezelés követ az intenzív osztályon. „Igazából karácsonyra új tüdőt szeretnénk neki” – mondta el Julie, Mark felesége a BBC-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×