eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
Német rendőrök ellenőrzik az autóval érkezőket a német-cseh határon, a németországi Bad Gottleuba településen 2021. február 18-án. Németország a vírusmutációk veszélye miatt visszaállította a határellenőrzést a német-cseh és a német-osztrák határon.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

4000 magyar rendőr a határokon

Szlovákia, Magyarország, Csehország és Ausztria közös megoldásokat keres az illegális migráció kezelésére, és olyan intézkedéseket szorgalmaz, amelyek nem korlátozzák a szabad mozgást a schengeni belső határokon. A négy állam a schengeni külső határok szigorúbb védelmét és a Frontex bevonását is szorgalmazza – tájékoztatott Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a kollégáival Pozsonyban folytatott megbeszélését követően.

A négyoldalú, belügyminiszteri szintű találkozót a szlovák fél kezdeményezésére hozták tető alá az erősödő migrációs nyomással, illetve azzal összefüggésben, hogy utóbbira hivatkozva a közelmúltban Csehország, majd Ausztria is ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést szlovák határszakaszán. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a megbeszélést követően elmondta, megegyeztek, hogy az Európai Bizottság a négy ország bevonásával sokkal intenzívebben fog tárgyalni a nyugat-balkáni államokkal, hogy a kiindulási országokban tudják kezelni a migrációs helyzetet. Szintén az Európai Bizottsággal közösen indítványozni akarják, hogy a Frontex 1500 embert vessen be a külső schengeni határok védelmére. A szlovák tárcavezető emellett bejelentette, hogy felajánlotta Szlovákia segítségét Magyarországnak a magyar-szerb határ védelmében.

A megbeszélésen téma volt a visszafogadás kérdése is. „Szükségünk van rá, hogy legyenek eszközök a kezünkben, és nyomást fogunk gyakorolni a bizottságra, hogy tárgyalásokat folytasson az unión kívüli államokkal a migránsok visszafogadásáról. Mert ha ez nem fog működni, akkor nem fognak működni a bilaterális visszafogadási egyezmények sem. El kell érnünk, hogy az országainkban megállított migránsokat vissza tudjuk küldeni oda, ahonnan jöttek” – magyarázta Roman Mikulec.

Csehország a megnövekedett migráció miatt ideiglenesen bevezette a szlovák határ ellenőrzését. Vít Rakušan cseh belügyminiszter úgy véli, az intézkedés feltehetően tíz nap elteltével is érvényben marad, de azt is hangsúlyozta, a lépés nem Szlovákia ellen irányul.

Rakušan szerint a nyugat-balkáni államokkal baráti, partneri, ugyanakkor határozott tárgyalásokat kell folytatni. „Ha nem sikerül korlátozni a nyugat-balkáni útvonalon érkező menekültek számát, akkor mi itt csak a következményekkel és a részletkérdésekkel tudunk foglalkozni, az okokkal nem” – magyarázta. A négy ország javaslatait az uniós belügyminiszterek októberi találkozóján vitatják meg, Rakušan javasolja, hogy a megoldásba vonják be Németországot, továbbá tárgyaljanak Törökországgal és Szerbiával.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter beszámolt róla, hogy 2015 óta a legnagyobb migrációs nyomásnak van kitéve Magyarország,

idén már 100 ezer illegális migránst állítottak meg vagy fordítottak vissza.

Köszönetet mondott, hogy Ausztria 50, Csehország pedig 38 rendőrrel segíti a schengeni határ védelmét, Magyarország pedig 4000 katonát rendel déli határára. A magyar börtönökben már 2000 embercsempész tölti büntetését vagy várja az ítélet kihirdetését.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a külső határok védelme mellett a belső határok ellenőrzését is fontosnak nevezte, mint teszi azt Ausztria például a szlovén határon, vagy a német hatóságok az osztrák határon.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×