eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Katasztrofális veszteség érte a szlovák ipart

A magas energiaárakra reagálva szeptembertől végleg leállítja gyártását Szlovákia egyetlen alumíniumfeldolgozója. A Slovalco vállalat vezetése a villanyáram, illetve az emissziós engedélyek rendkívül magas áraira hivatkozva hozta meg a döntést. A termelés leállása a gazdasági minisztérium szerint katasztrófát jelent az egész szlovák ipar számára.

Az alumíniumfeldolgozó leállításáról szóló végső döntést kedden este hozták meg a gyár részvényesei, a Norsk Hydro és a Penta Investments, terveik szerint a gyártás leállítása szeptemberben kezdődik meg. A vezetés rámutatott, hogy az energiaigényes ipari ágazat nem kapott elégséges kompenzációs támogatást az állam részéről. A vállalat az említett okok miatt már az év eleje óta visszafogta termelését, jelenleg a gyártókapacitás 60 százalékán termel.

„Ha a Slovalco az idei évet követően is folytatná a gyártást, az a jelenlegi körülmények mellett jelentős anyagi veszteségekhez vezetne” – mondta Ola Saeter, a Slovalco igazgatótanácsának elnöke. A Slovalco több szlovákiai és európai vállalat kulcsfontosságú alumíniumbeszállítója, a gyártás leállításával ezek a vállalatok a jövőben külföldi, például kínai és orosz importra szorulnak.

A vállalat vezetése az elmúlt hónapokban többször is

figyelmeztette a kormányt, ha nem dobnak nekik mentőövet, búcsút inthetnek a szlovákiai alumíniumgyártásnak,

ennek ellenére máig nem döntöttek a kibocsátáskereskedelemről szóló törvény módosításáról, amely a cégvezetés szerint kiszámítható feltételeket biztosított volna a gyártásukhoz, olyan kompenzációkat vezetve be számukra, mint amilyenekben a többi uniós ország gyártói részesülnek. Marián Slivovič a cég képviseletében elmondta, nem sikerült megállapodásra jutni a kormánnyal arról, hogy az állam miként fogja támogatni a cég üzleti tevékenységét.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap szerint a cég megmentéséhez egyetlen lépés is elegendő lenne: az energiaigényes termeléssel foglalkozó cégeknek – a mostani 3-4 százalék helyett – legalább a negyedét vissza kellene adni abból az összegből, amit az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeiért a környezetvédelmi alapba fizetnek. Annak ellenére, hogy ebben az alapban már egymilliárd eurót sikerült felhalmozni, a pénzt elsősorban az állami költségvetés egyenlegének a kozmetikázására használják fel.

A szlovák gazdasági tárca tragikusnak ítélte a szlovák ipar számára az alumíniumfeldolgozó bezárását.

A minisztérium rámutatott a környezeti terhelésre is, amely sokkal nagyobb lesz, amennyiben Kínából kell majd importálni az alumíniumot. A gazdasági miniszter sajnálja a kialakult helyzetet. „Annak ellenére, hogy tudtunk erről, nem jutottunk megállapodásra a pénzügyminisztériummal, hogy célzott támogatást nyújtsunk egy ilyen energiaigényes vállalkozásnak” – fogalmazott Richard Sulík.

A Garamszentkereszten működő, több mint 70 éves múltra visszatekintő gyár a legnagyobb szlovákiai alumíniumfeldolgozó, egyidejűleg Besztercebánya megye egyik legnagyobb munkáltatója. A világ egyik legkörnyezetbarátabb és legmodernebb alumíniumgyáraként tartják számon. Termelési kapacitása meghaladja a 175 ezer tonna alumíniumot, öntödei kapacitása körülbelül 250 ezer tonna. A Slovalco vállalat gyártásának leállítása 300 alkalmazottat, valamint a beszállító hálózatban további 2500 munkavállalót érint.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×