INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

háború

ukrajna

kérvény

Ukrán katonák a lövészárokban, a donyecki régióbeli Zajceve falunál 2022. május 29-én.

Négy embernek engedélyezte a szlovák államfő, hogy az ukránok oldalán harcoljon

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök eddig tíz állampolgár kérvényét bírálta el, akik az ukrán hadseregben akarnak szolgálni. Négy kérvényt jóváhagyott, hatot elutasított – tájékoztatott az elnöki hivatal. A Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentéséből kiderül: a menekültek 18 százalékának nincsenek hosszú távú tervei, 14 százalékuk pedig Szlovákiában tervez maradni.

A kérvények elbírálásakor a védelmi tárca, a bel- és a külügyminisztérium ajánlásait vette figyelembe Zuzana Čaputová köztársasági elnök. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt azonnal felszólította az államfőt, hogy ne hagyjon jóvá több kérvényt. Azt mondják, biztonsági kockázattal jár, ha szlovák állampolgárok harcolnak az ukrán hadseregben. A nemzetiek attól tartanak, hogy Szlovákiát is belerángatják a konfliktusba. „Reméljük, az elnök asszony visszavonja döntését, és nem ad engedélyt több szlovák állampolgárnak” – olvasható a közleményben.

Röviddel a háború kitörése után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította „mindazokat, akik csatlakozni akarnak Ukrajna, Európa és a világ megvédéséhez”, hogy harcoljanak az ukránok oldalán. Az ukrán törvények értelmében a külföldiek csatlakozhatnak az ukrán hadsereg területvédelmi egységeihez, és külön divíziót alakíthatnak: az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiót. Szlovákiában a sorkatonai szolgálatról szóló törvény értelmében a külföldi hadseregben való szolgálatot engedélyezheti az államfő. A kérvényt a járási hivatalhoz kell benyújtani, amit véleményeznie kell a védelmi minisztériumnak, a bel- és a külügyi tárcának.

Közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet kiadott egy jelentést, melyben az ukrajnai menekültekkel és harmadik országbeli állampolgárokkal készített 1027 beszélgetést elemzik. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy a háború elől menekülő ukrán állampolgárok kétharmada visszatérne a hazájába, ha biztonságos lenne. Michal Milla, a szervezet munkatársa elmondta, az ukrán menekültek 18 százalékának nincsenek hosszú távú tervei, 14 százalékuk pedig úgy tervezi, Szlovákiában marad. A válaszadók Ukrajna 24 régiójából érkeztek, a legtöbben Harkiv, Kijev, Donyeck, Dnyipropetrovszk és Odessza környékéről.

A szervezet hozzátette, a válaszadók 70 százalékának segítségre volt szüksége ahhoz, hogy a szeretteivel kapcsolatba tudjon lépni, valamint hogy információkhoz jusson. „A válaszadók az anyagi támogatást, az utazási támogatást, valamint a dokumentumokkal kapcsolatos, és a jogi segítségnyújtást sorolták a legfontosabb szükségleteik közé” – nyilatkozta a szervezet. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatást kapnak az Ukrajnából érkező menekültek, 576 megkérdezett válaszolt. 68 százalékuk említette az országon belüli utazáshoz kapott támogatást, 66 százalékuk az étkeztetést, 61 százalékuk az információnyújtást, 48 százalékuk pedig a hivatalos és a jogi ügyek intézésében kapott segítséget.

2022. március 9. és június 30. között 1027 menekültet kérdeztek meg a felsőnémeti és az ugari határátkelőn, valamint a nagymihályi, a kassai és a homonnai menekültközpontban. 2022. február 24. óta több mint 607 ezer ukrajnai menekült, harmadik országbeli állampolgár és az Európai Unió országainak állampolgárai érkeztek Szlovákiába az ukrajnai háború miatt.

Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Négy embernek engedélyezte a szlovák államfő, hogy az ukránok oldalán harcoljon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018