eur:
394.08
usd:
370.9
bux:
67407.86
2024. április 15. hétfő Anasztázia, Tas
Ukrán katonák a lövészárokban, a donyecki régióbeli Zajceve falunál 2022. május 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Négy embernek engedélyezte a szlovák államfő, hogy az ukránok oldalán harcoljon

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök eddig tíz állampolgár kérvényét bírálta el, akik az ukrán hadseregben akarnak szolgálni. Négy kérvényt jóváhagyott, hatot elutasított – tájékoztatott az elnöki hivatal. A Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentéséből kiderül: a menekültek 18 százalékának nincsenek hosszú távú tervei, 14 százalékuk pedig Szlovákiában tervez maradni.

A kérvények elbírálásakor a védelmi tárca, a bel- és a külügyminisztérium ajánlásait vette figyelembe Zuzana Čaputová köztársasági elnök. A parlamenten kívüli Szlovák Nemzeti Párt azonnal felszólította az államfőt, hogy ne hagyjon jóvá több kérvényt. Azt mondják, biztonsági kockázattal jár, ha szlovák állampolgárok harcolnak az ukrán hadseregben. A nemzetiek attól tartanak, hogy Szlovákiát is belerángatják a konfliktusba. „Reméljük, az elnök asszony visszavonja döntését, és nem ad engedélyt több szlovák állampolgárnak” – olvasható a közleményben.

Röviddel a háború kitörése után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította „mindazokat, akik csatlakozni akarnak Ukrajna, Európa és a világ megvédéséhez”, hogy harcoljanak az ukránok oldalán. Az ukrán törvények értelmében a külföldiek csatlakozhatnak az ukrán hadsereg területvédelmi egységeihez, és külön divíziót alakíthatnak: az Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légiót. Szlovákiában a sorkatonai szolgálatról szóló törvény értelmében a külföldi hadseregben való szolgálatot engedélyezheti az államfő. A kérvényt a járási hivatalhoz kell benyújtani, amit véleményeznie kell a védelmi minisztériumnak, a bel- és a külügyi tárcának.

Közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet kiadott egy jelentést, melyben az ukrajnai menekültekkel és harmadik országbeli állampolgárokkal készített 1027 beszélgetést elemzik. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy a háború elől menekülő ukrán állampolgárok kétharmada visszatérne a hazájába, ha biztonságos lenne. Michal Milla, a szervezet munkatársa elmondta, az ukrán menekültek 18 százalékának nincsenek hosszú távú tervei, 14 százalékuk pedig úgy tervezi, Szlovákiában marad. A válaszadók Ukrajna 24 régiójából érkeztek, a legtöbben Harkiv, Kijev, Donyeck, Dnyipropetrovszk és Odessza környékéről.

A szervezet hozzátette, a válaszadók 70 százalékának segítségre volt szüksége ahhoz, hogy a szeretteivel kapcsolatba tudjon lépni, valamint hogy információkhoz jusson. „A válaszadók az anyagi támogatást, az utazási támogatást, valamint a dokumentumokkal kapcsolatos, és a jogi segítségnyújtást sorolták a legfontosabb szükségleteik közé” – nyilatkozta a szervezet. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatást kapnak az Ukrajnából érkező menekültek, 576 megkérdezett válaszolt. 68 százalékuk említette az országon belüli utazáshoz kapott támogatást, 66 százalékuk az étkeztetést, 61 százalékuk az információnyújtást, 48 százalékuk pedig a hivatalos és a jogi ügyek intézésében kapott segítséget.

2022. március 9. és június 30. között 1027 menekültet kérdeztek meg a felsőnémeti és az ugari határátkelőn, valamint a nagymihályi, a kassai és a homonnai menekültközpontban. 2022. február 24. óta több mint 607 ezer ukrajnai menekült, harmadik országbeli állampolgár és az Európai Unió országainak állampolgárai érkeztek Szlovákiába az ukrajnai háború miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×