INFORÁDIÓ
2023. február 7. kedd
Rómeó, Tódor

szlovákia

határon túli magyarok

népszámlálás

Krasznahorkaváralja, 2012. április 26.2012. április 26-án készült kép az illegális romatelep viskóiról a szlovákiai Krasznahorkaváralján. 2012. szeptember 29-én Marian Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt elnöke meghirdette a részben a tulajdonába került telken álló illegális építmények eltávolítását.  (MTI/TASR/Ivan Frantisek)

Népszámlálás – Kiderült, hány magyar él Szlovákiában

Egyenrangúként kezelik, és összeadják a 2021-es szlovákiai népszámláláson az első és a második nemzetiségre vonatkozó kérdésekre adott válaszokat – a kormány jóváhagyta az erre vonatkozó javaslatot. Ez alapján összesen 456 148-an vallották magukat magyarnak a tavalyi népszámlálás során Szlovákiában. A magyar nemzetiségűek aránya így 8,4 százalék Szlovákiában – közölte a kormányhivatal.

A tavalyi volt az első olyan év Szlovákiában, amikor a népszámlálási kérdőívet kitöltők lehetőséget kaptak egy második nemzetiség megjelölésére is. A lakosok 5,6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Közülük 34 089 személy a magyart jelölte meg második nemzetiségnek. Ezt a számot most hozzáadták azok számához, akik első helyen jelölték meg a magyar nemzetiséget, ők összesen 422 059 voltak. Így pedig kiderült, hogy 456 148-an tartják magukat teljesen vagy legalább részben magyarnak.

Szlovákiában a magyar után a második legnépesebb kisebbség a roma, az arányuk 2,9 százalék, ami 156 ezer főt jelent. A harmadik a sorban a ruszin kisebbség, közel 64 ezren vallották magukat ehhez a nemzetiséghez tartozónak, az arányuk 1,2 százalék – tájékoztatott a kormányhivatal. A ruszinok az új számításnak köszönhetően megelőzték a cseheket, akiknek száma 46 ezer.

A népszámlálási adatok alapján bővül azoknak a településeknek a listája, ahol a hivatalos érintkezésben használható a kisebbségek nyelve. Ehhez arra van szükség, hogy két egymást követő népszámláláson az adott településen meghaladja a kisebbséghez tartozók aránya a 15 százalékot. A lista 157 településsel bővül, 87-en a ruszin, 64-en a roma, 5 településen a magyar, egy településen pedig a német nyelv válik hivatalossá. A kormány határozata szerint július végéig kell frissíteni a listát.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a kisebbségekre vonatkozó népszámlálási adatok stratégiai fontosságára hívta fel a figyelmet. „Olyan adatok vannak a kezünkben, amilyenekre számítottunk, és ezekből indulhatnak ki az egyes nemzetiségek, az állam és az önkormányzatok is. Örülök, hogy a fáradozásunk nem volt hiábavaló, és folytathatjuk a kisebbségi jogok bővítését” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Nyitóképünkön 2012. április 26-án készült kép az illegális romatelep viskóiról a szlovákiai Krasznahorkaváralján

Nyitókép: MTI/TASR/Ivan Frantisek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018