INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

genetika

koronavírus

tudomány

járvány

Egy új felfedezés ott segíthet, ahol magas az oltásszkeptikusok aránya

Egy új felfedezés ott segíthet, ahol magas az oltásszkeptikusok aránya

Lengyel tudósok olyan gént fedeztek fel, amely szerintük több mint kétszeresére növeli a súlyos Covid-19 súlyos betegség kockázatát. Mindez segíthet azonosítani a különösen veszélyeztett embereket.

A Bialystoki Orvosi Egyetem kutatói szerint az életkor, a testsúly és a nem után a most felfedezett gén a negyedik legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy valaki mennyire súlyosan betegszik meg Covid-19-ben.

A kutatás szerint – amelyet 1500 beteg mintái alapján végeztek - a gén a lengyel lakosság mintegy 14 százalékában van jelen, míg Európában 8-9 százalékában, Indiában pedig 27 százaléknál - mondta Marcin Moniuszko, a projektet vezető professzor. A hír felkapó brit Daily Mail gyorsan hozzátette, hogy a britek 10 százalékánál lehet meg a gén.

A kutatók szerint a gén megléte több mint a duplájára emeli a súlyos Covid-megbetegedés kockázatát.

Tudósítók szerint a felfedezés különösen azokban az országoknak segíthet, ahol magas a vakcina-szkeptikusok aránya, mert

a személyes veszélyeztetettségükre figyelmeztetett emberek talán úgy dönthetnek, hogy beoltatják magukat vagy a kórházba kerülés esetén jobban odafigyelnek rájuk.

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter decemberben azt mondta: 1085, Covidban 2021-ben meghalt, 44 évnél fiatalabb embernek csak 3 százaléka volt teljesen beoltva.

A lengyel egészségügyi minisztérium is azt hangsúlyozta, hogy reméli, most könnyebben tudják azonosítani a súlyos betegség által fenyegetett állampolgárokat. Az országban eddig már 100 ezren haltak meg Covid-19-ben.

A mostani felfedezés részben magyarázatot ad arra, hogy a vakcina-szkeptikusság mellett mi állhat a magas lengyel halálozási adat mögött.

A lengyel hatóságok a tervek szerint június végétől génteszteket is alkalmaznak majd a potenciális Covid-esetek kiszűrésénél, hogy még a betegség kialakulása előtt elkezdjék kezelni a pozitív tesztet produkáló embereket.

A Mail szerint a lengyel lakosoknak midössze 56 százaléka teljesen oltott a britek 71 és az amerikaiak 62 százalékával szemben.

Novemberben brit tudósok találtak egy gént, amely megduplázza a Covid-19 okozta tüdőelégtelenség kockázatát és különösen a dél-ázsiai származású embereket veszélyezteti.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Lengyel tudósok olyan gént találtak, amely megduplázza a súlyos COVID-19 esélyét
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018