eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A videófelvételről készült képen tüzet gyújtottak a tiltakozók a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Rotterdam belvárosában 2021. november 20-án. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, tűzijátékokat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a rendőröket, tűzoltókat. Az összecsapások során hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől, és húsz embert őrizetbe vettek.
Nyitókép: MTI/AP/Media TV Rotterdam

Leidiótázta a Covid ellen tüntetőket a holland miniszterelnök

Nagyon sok az új fertőzött, és az erősödő járvány elleni intézkedések miatt erőszakos tiltakozások robbantak ki.

A három napon át tartó pandémia-korlátozások miatt tüntetők idióták – ezt mondta Mark Rutte holland miniszterelnök azután, hogy több, mint 100 embert tartóztattak le a lázongások nyomán.

A holland rendőröknek egy ponton a fegyverüket is használni kellett és célzott lövésekkel, éles lövedékekkel sebesítettek meg tiltakozókat.

Az eset még péntek este történt, amikor Rotterdamban a kormány koronavírus-korlátozásai ellen tiltakozók a város bevásárlónegyedén töltötték ki a dühüket. A romló helyzet miatt a holland kormány meg akarja tiltani, hogy a koronavírus ellen be nem oltott személyek olyan helyeket látogassanak, ahol sok ember gyülekezik.

A hétvégén is tomboló tiltakozások káoszt okoztak több holland városban és ennek nyomán Mark Rutte miniszterelnök elég sommás véleményt mondott a lázongókról: „Ez tiszta erőszak volt, amit tiltakozásnak akartak álcázni... Sok az elégedetlenség a társadalomban, mert hosszú ideje próbáljuk kezelni a koronavírus okozta mizériát. De

soha nem fogom elfogadni, hogy idióták tiszta erőszakot alkalmazzanak, csak azért mert elégedetlenek”

– mondta a kormányfő a médiának.

A pénteki, rotterdami események idején felgyújtottak egy rendőrautót, egy másik szélvédőjét pedig egy biciklivel törték be. A rendőrök először vízágyúval próbáltak oszlatni, majd a fegyverükhöz nyúltak.

Négy ember kapott lőtt sebeket

és továbbiak – köztük rendőrök – szereztek egyéb sérüléseket. Csak Rotterdamban 50 embert tartóztattak le.

Bár a hatóságok nyomozást indítottak a fegyverhasználat miatt, világos volt, hogy Ahmed Aboutaleb polgármester a rendőrök oldalán volt: a lázongás olyan volt, mint „az erőszak orgiája” – jellemezte a városban történteket.

A tiltakozók szombaton Amszterdamban és Bredában, jobbára békésen vonultak fel. Vasárnap azonban Hágában ismét fellángolt az időszak, amikor maszkos fiatalok kövekkel dobálták a rendőröket, sőt egy beteget szállító mentő ablakát is betörték. A rendőrök 30 embert vettek őrizetbe.

A múlt héten a holland hatóságok újra bevezették a korlátozásokat, amelyek szerint a bároknak, éttermeknek és boltoknak este nyolckor be kell zárniuk, hogy csökkentsék az országot sújtó Covid-fertőzések számát.

Ennek ellenére az esetszám tovább növekszik –

hétfőn napi 23 ezer új fertőzést regisztráltak, ami a második legrosszabb szám a pandémia kezdete óta.

A Holland Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete arra figyelmeztetett, hogy a kórházakban megtelhetnek az intenzív osztályok, miközben egyéb műtéteket és kezeléseket kell visszafogni. A hivatalos statisztika szerint az intenzíven kikötő Covid-betegek 70 százaléka vagy nem vette fel a vakcinát vagy csak egy oltást kapott még. Bár a holland egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az ország „messze van” a legrosszabb forgatókönyvtől, a kormány nem zárta ki, a további korlátozásokat. A jelenlegi szabályok szerint az oltottak, a gyógyultak és a negatív teszteredményt produkálók kaphatnak „Covid-belépőt”, amivel beltéri helyszínekre léphetnek be. A jövőben – bár nem mondták meg, mikortól – viszont kizárnák ebből a nem oltottakat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×