INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

fekete-tenger

nagyhatalmak

katonaság

A 2021. június 24-én közreadott képen az orosz hadsereg SZU-24M típusú repülőgépe bevetésre indul a szíriai Hmeimim légitámaszpontról 2015. október 22-én. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender brit romboló 2021. június 23-án három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fekete-tenger északnyugati részén, a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.

Egyre forróbb a katonai helyzet a nagyhatalmak között a Fekete-tengeren

Az orosz külügyminisztérium szerint az amerikaiak fenyegetőznek, amikor Fekete-tengeren kialakult helyzetről beszélnek. Korábban egy amerikai tengernagy ugyanis azt mondta: az oroszok ki akarják provokálni, hogy rájuk lőjenek.

Az elmúlt néhány hónapban kiéleződött a feszültség a NATO és Oroszország között a Fekete-tenger térségben Az Észak-Atlanti szövetség július közepén vége tért nagyszabású hadgyakorlatában 32 ország 40 harci gépe és 32 hajója vett részt.

Ezt megelőzően orosz vadászgépek repültek el NATO-illetékesek szerint felelőtlen és nem biztonságos módon a Fekete-tengeren tartózkodó nyugati hajók felett.

Az oroszok pedig azt állították, hogy bombákat dobtak le egy brit hadihajó útjába, mert az júniusban, állításuk szerint megsértette felségvizeiket. (A britek szerint nem, mert a hajó a Krím-félsziget közelében haladt el, ami London szerint ukrán terület, hiába csatolta el azt 2014-ben Moszkva a helyi népszavazásra hivatkozva. )

Július 21-én az Egyesült Államok legmagasabb rangú, Európába vezényelt tengernagya, Robert Burke azt mondta, hogy az oroszok provokálják erőit.

„Amikor egy harci gép 30 méter magasan repül el egy romboló felett, akkor a parancsnoknak el kell döntenie, hogy csak megfélemlítés a cél vagy tényleg támadni akarnak.

Úgy is lehet érvelni, hogy ki akarják provokálni, hogy mi lőjünk először. Ezt nem tesszük meg, ha nem provokálnak, de azt sem akarom, hogy a parancsnokaink ezt szó nélkül lenyeljék” – mondta a tengernagy.

Burke elődje, James Foggo nyugalmazott amerikai admirális azt mondta: az oroszok „piszkos szárnyakkal” repülnek. A katonai szleng azt jelenti fegyverek is vannak a gépeken, szemben a korábbi, fegyvertelen gyakorlattal.

Moszkvában erre jó pár nap elteltével Alekszandr Grusko külügyi államtitkár válaszolt. Grusko „szélsőségesen veszélyesnek” nevezte a tengernagy nyilatkozatát és azt mondta: „az burkolt fenyegetést tartalmazott”.

„Át akarják hárítani a felelősséget, arra az esetre, ha tényleg eszkalálódna a helyzet. A probléma gyökere az, hogy növekszik az amerikai katonai jelenlét a határainkon”

– mondta.

Grusko szerint a fegyveres konfliktus veszélyét úgy lehetne mérsékelni, ha felújítanák a professzionális kontaktusokat a NATO és Oroszország között.

Közben diplomáciai téren is egyre mérgesebb a viszony. Moszkva washingtoni nagykövete Anatolij Antonov azt állította: 3 év után kiutasítanak Amerikából 24 orosz diplomatát és nem lép a helyükre senki, mert Washington váratlanul megszigorította a vízumkiadást. Az amerikai külügyminisztérium szerint az oroszok tudták hogy lejár a vízumuk és hosszabbításért folyamodhatnak.

Amerikai részről közben az a panasz, hogy az oroszok megtiltották, hogy a moszkvai amerikai követség orosz vagy harmadik országbeli dolgozókat alkalmazzon, ami miatt 200 embert kellett elbocsájtaniuk.

Nyitókép: MTI/AP/Vlagyimir Isacsenkov

Kapcsolódó hang

Egyre forróbb a katonai helyzet a nagyhatalmak között a Fekete-tengeren
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018