eur:
389.44
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A 2021. június 24-én közreadott képen az orosz hadsereg SZU-24M típusú repülőgépe bevetésre indul a szíriai Hmeimim légitámaszpontról 2015. október 22-én. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender brit romboló 2021. június 23-án három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fekete-tenger északnyugati részén, a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.
Nyitókép: MTI/AP/Vlagyimir Isacsenkov

Egyre forróbb a katonai helyzet a nagyhatalmak között a Fekete-tengeren

Az orosz külügyminisztérium szerint az amerikaiak fenyegetőznek, amikor Fekete-tengeren kialakult helyzetről beszélnek. Korábban egy amerikai tengernagy ugyanis azt mondta: az oroszok ki akarják provokálni, hogy rájuk lőjenek.

Az elmúlt néhány hónapban kiéleződött a feszültség a NATO és Oroszország között a Fekete-tenger térségben Az Észak-Atlanti szövetség július közepén vége tért nagyszabású hadgyakorlatában 32 ország 40 harci gépe és 32 hajója vett részt.

Ezt megelőzően orosz vadászgépek repültek el NATO-illetékesek szerint felelőtlen és nem biztonságos módon a Fekete-tengeren tartózkodó nyugati hajók felett.

Az oroszok pedig azt állították, hogy bombákat dobtak le egy brit hadihajó útjába, mert az júniusban, állításuk szerint megsértette felségvizeiket. (A britek szerint nem, mert a hajó a Krím-félsziget közelében haladt el, ami London szerint ukrán terület, hiába csatolta el azt 2014-ben Moszkva a helyi népszavazásra hivatkozva. )

Július 21-én az Egyesült Államok legmagasabb rangú, Európába vezényelt tengernagya, Robert Burke azt mondta, hogy az oroszok provokálják erőit.

„Amikor egy harci gép 30 méter magasan repül el egy romboló felett, akkor a parancsnoknak el kell döntenie, hogy csak megfélemlítés a cél vagy tényleg támadni akarnak.

Úgy is lehet érvelni, hogy ki akarják provokálni, hogy mi lőjünk először. Ezt nem tesszük meg, ha nem provokálnak, de azt sem akarom, hogy a parancsnokaink ezt szó nélkül lenyeljék” – mondta a tengernagy.

Burke elődje, James Foggo nyugalmazott amerikai admirális azt mondta: az oroszok „piszkos szárnyakkal” repülnek. A katonai szleng azt jelenti fegyverek is vannak a gépeken, szemben a korábbi, fegyvertelen gyakorlattal.

Moszkvában erre jó pár nap elteltével Alekszandr Grusko külügyi államtitkár válaszolt. Grusko „szélsőségesen veszélyesnek” nevezte a tengernagy nyilatkozatát és azt mondta: „az burkolt fenyegetést tartalmazott”.

„Át akarják hárítani a felelősséget, arra az esetre, ha tényleg eszkalálódna a helyzet. A probléma gyökere az, hogy növekszik az amerikai katonai jelenlét a határainkon”

– mondta.

Grusko szerint a fegyveres konfliktus veszélyét úgy lehetne mérsékelni, ha felújítanák a professzionális kontaktusokat a NATO és Oroszország között.

Közben diplomáciai téren is egyre mérgesebb a viszony. Moszkva washingtoni nagykövete Anatolij Antonov azt állította: 3 év után kiutasítanak Amerikából 24 orosz diplomatát és nem lép a helyükre senki, mert Washington váratlanul megszigorította a vízumkiadást. Az amerikai külügyminisztérium szerint az oroszok tudták hogy lejár a vízumuk és hosszabbításért folyamodhatnak.

Amerikai részről közben az a panasz, hogy az oroszok megtiltották, hogy a moszkvai amerikai követség orosz vagy harmadik országbeli dolgozókat alkalmazzon, ami miatt 200 embert kellett elbocsájtaniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×