eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
London, 2016. május 9.Boris Johnson, London volt polgármestere érkezik kerékpáron a Nagy-Britanniának az Európai Unióból kiválásáról tartott beszédére Londonban 2016. május 9-én. Johnson kampánybeszédében a brit EU-tagság ellen érvelt, amelyről a szigetország lakossága június 23-án népszavazáson dönt. (MTI/EPA/Will Oliver)
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Már az utcán sem igen állhatnak le beszélgetni a britek

Még keményebb szabályozásra készülhetnek a Covid-19 miatt a nagy-britanniai lakosok. Felmerült, hogy 3 méterre növelik a biztonsági távolságot. Közben Boris Johnsont rajtakapták, hogy lakásától jó pár kilométerrel távolabb biciklizett, de hivatala szerint nem sértett szabályt.

Miközben a brit kormány és tudományos tanácsadói azt hajtogatják, hogy a következő hetekben még súlyosabbá válik a járványhelyzet, botrány robbant ki Boris Johnson miniszterelnök biciklizése miatt.

Johnsont a Downing Street-i rezidenciától 12 kilométerre fekvő Olimpiai Parkban látták a hétvégén biciklizni – miközben nagy port vert fel két nő esete, akiket otthonuktól 9 kilométerre, séta közben állítottak le a rendőrök. Meg is bírságolták őket, de azután, hogy híre ment Johnson kerékpáros kirándulásának, visszavonták a büntetést, miközben vita robbant ki arról: mi minősül „saját környéknek” – ahová az ember naponta egyszer kimehet sétálni, futni vagy edzeni.

A miniszterelnöki hivatal keddi nyilatkozata szerint a pedálozást választó Johnson nem sértette meg a karanténszabályokat. A kormányfői stáb nem nyilatkozott arról, hogy autóval vitték-e a parkba a Covid-19-en amúgy már átesett kormányfőt, vagy maga tekert-e el odáig.

Cressida Dick londoni rendőrfőkapitány közben azt mondta egy rádióinterjúban, hogy Johnson bicikliútja nem volt törvénysértő. A rendőri vezető viszont azt is megerősítette, hogy emberei határozottabban lépnek majd fel és bírságolják meg a rendelkezések megszegőit. Elmondta, hogy például illegális rave- és kártyapartikat, valamint házibulikat oszlattak fel.

Nagy-Britanniában a főváros, London az egyik legsúlyosabb gócpont, ahol magasabb az 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma, mint a nemzeti átlag.

Miközben a Covid-19-hez kötött halálesetek száma megközelítette a 82 ezret, szokatlan módon közvetlenül szólt a lakossághoz Chris Whitty professzor, angliai tisztifőorvos. Whitty Johnsonhoz hasonlóan arra sürgette az embereket, hogy

még az üzletekben vagy az utcán összefutva se álljanak le beszélgetni.

A következő néhány hét kritikus lesz – figyelmeztetett.

A brit kabinet tudományos tanácsadói közben arra sürgették a Johnson-kormányt, hogy fontolja meg a biztonsági távolság 3 méterre történő növelését. A kormányszóvivő válasza azonban az volt, ez még nincs terítéken – bár folyamatosan gondolkodnak a lehetőségeken.

A vészjósló figyelmeztetések közepette próbált Johnson miniszterelnök jó híreket is említeni: azt mondta, hogy

eddig már 2,4 millió embert oltottak be,

ami a 80 év felettiek 40 és az idősotthonok lakóinak 23 százaléka. Emellett üzembe állítottak hét tömeges vakcinaközpontot.

A Sainsbury’s szupermarketlánc közben emaileket kezdett el küldözgetni a hűségkártyás vásárlóknak: ebben figyelmeztetik őket, hogy immár jóval kevesebb ember mehet be egyszerre az üzletekbe – azaz lehet, hogy ismét sorba kell majd állni –, és arra is, hogy eltilthatják azokat, akik nem viselnek maszkot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×