INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 25. péntek
Eufrozina, Kende

fehéroroszország

tüntetések

lukasenka

A fehéroroszországi elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó nők új választások megtartását követelik nemzetközi megfigyelők jelenlétével Minszkben 2020. szeptember 5-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök csalással győzött.

Minszk: minitüntetések, adórendőrség a kritikus startupnál, gyors perek

Fehéroroszországban spontán tüntetéseket tartanak, mivel a tömegeket vonzó fővárosi ünnepnapot törölték a hatóságok. Közben bíróság elé állják egy államkritikus szoftvercég néhány dolgozóját és az állami tévé egyik volt újságíróját is.

Minszkben minden év szeptemberének második szombatján ünneplik a város napját – ezúttal elmarad a kétnapos tömeges korzózás – a hatóságok szerint a Covid-19 pandémia miatt, bár így a tüntetéseknek is elejét lehet venni.

„Találják ki: na, miért nem lesz városnap?”

– kommentálta pikírt kérdéssel a helyzetet a tut.by, népszerű híroldal.

Az ünnep helyett a belarusz fővárosban közösségi takarítási és faültetési napot hirdettek.

Házkutatás és 250 dolgozó befagyasztott fizetése a rendszert bíráló cégnél

Pénteken mégis voltak spontán tüntetések. Az ellenzéki érzelműek a szerintük csalással újraválasztott Lukasenka elnök ellen spontán módon tiltakoztak az utcákon.

A Titán nevű plázánál az utcán az ellenzéki fehér-piros-fehér zászlóval megjelentek alkottak láncot.

Mások a minszki fejlesztőket is alkalmazó, fehéroroszok által alapított, kaliforniai szoftvercég a PandaDoc mellett tartottak szimpátiatüntetést.

A startup négy alkalmazottját letartóztatta a rendőrség, miután az alapítók tiltakoztak Lukasenka 26 éve tartó uralma ellen. A cég minszki irodájában a pénzügyi nyomozóhatóság és a rendőrség emberei jelentek meg.

A dolgozóknak megtiltották, hogy elmenjenek, és

nem léphettek kapcsolatba ügyvédekkel.

A négy letartóztatott dolgozó ellen vádat emeltek, az állítás szerint elsikkasztottak 41 ezer dollárt.

A cég ezt tagadta és azt állította, azért csaphattak le dolgozóira, mert az Amerikában élő egyik alapító Mikita Mikado a tiltakozómozgalom egyik aktív tagjává vált és létrehozott egy a Lukasenka-ellenes erőket támogató oldalt.

A honlap pénzügyi segítséget és informatikus képzést ajánl azoknak a belarusz rendőröknek, akik nem hajlandók bántalmazni a tüntetőket. A cég számláit közben befagyasztották és így 250 dolgozó fizetése ragadt be.

A TechCrunch technológiai oldal megjegyzi: a belarusz rendőrök egyfajta röghöz kötésbe kerülnek –

szolgálatuk elején nagy pénzeket kapnak, de ha ki akarnak lépni, hatalmas tartozásuk marad az állammal szemben.

Bírósági ügy lett egy vállalati sztrájkból, és gyorsan elítéltek egy riportert

Néhány tucatnyi tüntető jelent meg egy bíróság előtt, amely a Belaruszkálium nevű cégnél tartott sztrájk ügyét tárgyalta. Az autósok dudaszóval fejezték ki együttérzésüket.

Egy tüntető fiatalembert, aki „Nem az erőszakra!” táblával állt az utcán egy odaérkező kisbuszba tuszkoltak maszkos emberek.

Marija Kolesznyikova ellenzéki vezető közben azt mondta: hétfőn elrabolták, egy zsákot húztak a fejére, az ukrán határra szállították, de nem ment át, mert széttépte az útlevelét.

„Azzal fenyegettek, hogy egészben vagy darabokban, de átküldünk”

- mondta.

Egy másik bíróság 15 nap börtönre ítélte az állami tévé volt vezető riporterét, Dmitrij Szemecskót, amiért a múlt hónapban megjelent egy tüntetésen. Az ítélkezés gyors volt: az elnöki ügyekkel foglalkozó riporteri stáb korábbi vezetőjét csütörtökön vitte el otthonából néhány maszkos ember. Felesége szerint azért vitték be, hogy

„elbeszélgessenek vele”.

Mindeközben folytatódik a „padháború”

Ez a Lukasenka-ellenes lakosok és a hatóságok sajátos csatája. Előbbiek fehér-piros-fehérre, a tiltakozók zászlajának színeire festik át a padokat, virágtartókat és kerítéseket.

A kirendelt önkormányzati dolgozók viszont az egyik fehér csíkot visszafestik zöldre – a hivatalos belarusz állami zászlót idézve.

„Azért kell, mert a gyerekek félnek ráülni a padokra” – mondta egy levideózott kirendelt alkalmazott.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018