eur:
393.76
usd:
368.42
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Védőmaszkos látogató a prágai várban 2020. május 25-én, amikor a koronavírus-járvány miatt lezárt vár újra megnyílt, és az őrségváltásokat is ismét megtartják.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Aki "bent" van, maszkol - szigorít Csehország

Kedden 1164 új koronavírusos esetet regisztráltak Csehországban. Ez 366-tal több, mint az előző, múlt pénteki rekord. Az egészségügyi tárca azonnal elrendelte a kötelező maszkviselést zárt terekben. A WHO prágai irodája kritizál, Andrej Babiš a WHO-t bírálja.

Eddig a múlt pénteken regisztrált 798 új fertőzött tartotta a csehországi rekordot, ez a szám azonban nagyon gyorsan megdőlt, mert kedden már ezer fölé emelkedett az újonnan megbetegedettek száma. Rekordmagas az aktív igazolt fertőzöttek száma is: a minisztérium szerdán 9272 fertőzöttet mutatott ki. A kórházakban jelenleg már 234 személyt kezelnek Covid-19-betegséggel, akik közül 62 személy lélegeztetőgépen van. Legutóbb április végén volt ennyi súlyos beteg. Az elhunytak száma lassan megközelíti az ötszázat.

Jelenleg Prágában a legsúlyosabb a helyzet, ahol a járványügyi szakemberek szerint megkezdődött a vírus közösségi terjedése. Zdenka Jágrová prágai tisztiorvos elismerte, hogy

egy nap alatt már nem tudnak felkutatni minden új fertőzöttet,

ezért elengedhetetlenek az újabb szigorítások.

„Megegyeztünk abban, hogy egy héten belül kibővítjük az óvintézkedések sorát” – mondta.

Ezek egyike, hogy szerdától ismét kötelező a prágai üzletekben és a postákon az arcmaszk viselése, az éjszakai szórakozóhelyeknek pedig éjfélkor be kell zárniuk.

Roman Prymula egészségügyi kormánymegbízott korábban még azt mondta, hogy nem kell számítani országos szintű intézkedésekre, hanem csak a kiemelten veszélyes régiókban várhatók újabb szigorítások.

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter azonban azonnal reagált a járványhelyzet romlására, és közölte: csütörtöktől kezdve a zárt terekben az egész országban kötelező lesz a maszkviselés. Eddig maszkot csak a közösségi közlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a hivatalokban kellett viselni. A miniszter szerint nem kizárt további óvintézkedések elfogadása sem.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy kapkod és nem következetes az óvintézkedések meghozatalában.

Az Egészségügyi Világszervezet prágai irodája pedig nyugtalanítónak nevezte a helyzet alakulását. Andrej Babiš kormányfő a WHO nyilatkozatát élesen bírálta és visszautasította. Azt mondta, a WHO-nak semmi joga sincs a vádaskodásra, mert maga is rengeteg hibát vétett a világjárvány kirobbanásakor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×