INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

koronavírus

segélyszállítmány

kína

csehország

szlovákia

Csehország jelentkezett, hogy egy kicsit később, de segít Kínának

Csehország jelentkezett, hogy egy kicsit később, de segít Kínának

Héttonnányi egészségügyi felszerelést küld Kínába Prága, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet. Az adományokból összeállított csomagot a hadsereg repülőgépén szállítják egyenesen Vuhanba, ahonnan a járvány elterjedt. A szlovákok már két héttel ezelőtt elküldték a maguk segélyszállítmányát, Peter Pellegrini kormányfő pedig kijelentette, Szlovákia felkészült arra, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzött személyeket a határátkelőkön.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

Ján Hamáček cseh kormányfőhelyettes tájékoztatása szerint a humanitárius csomagot több állami hivatal, régió, város és cég adományaiból állították össze,

a szállítmány értéke meghaladja az ötmillió koronát.

A kormány különgépe egyenesen Vuhanba tart majd, de nem Prágából száll fel, hanem Bécsből, február végén vagy március elején.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint

a különgép kínai útját úgy időzítik, hogy haza tudja szállítani azokat a cseheket, akik a járvány miatt szeretnék elhagyni Kínát.

A külügyminisztérium közölte, hogy jelenleg nem tudnak ilyen cseh állampolgárokról.

A cseh állam hivatalos humanitárius segélyét, amely mintegy 4,5 tonna egészségügyi felszerelést tartalmaz, viszont még ezen a héten szintén egy különgép viszi Bécsből Vuhanba. A különgépet, amely a cseh segély mellett a hivatalos osztrák,

magyar és szlovén segélyszállítmányt is

Kínába viszi, nagyrészt az Európai Unió finanszírozza – derül ki a cseh közlésekből. A cseh kormány már korábban hatmillió koronát küldött az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett, koronavírussal kapcsolatos segélyprogramba. A szlovák kormány ugyanerre a célra 200 ezer eurót hagyott jóvá. A szlovák segélycsomag pedig február 7-én indult el a 9 millió lakosú Hangcsouba.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter a napokban a szlovák-ukrán határon tettek ellenőrzést, és megállapították, Szlovákia felkészült arra, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzött személyeket a felsőnémeti határátkelőn.

„Minden szükséges felszerelésünk megvan ahhoz, hogy kezelni tudjunk egy ilyen helyzetet a határátkelőn” – mondta Pellegrini, és hozzátette, hogy a schengeni határon zajló gyakorlaton több részleg is együttműködött. „A határőrök és a rendőrség mellett jelen voltak az idegenrendészet egységei, valamint a nagymihályi kórház egészségügyi készenléti egységei is, vagyis több olyan szervezet gyakorlatozott együtt, amelyeknek szükség esetén azonnal reagálniuk kell” – magyarázta a szlovák kormányfő

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

200218 KUL1 1455 Humanitárius segítséget nyújt Csehország Kínának KISS TUD
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018