INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

robert fico

panasz

büntetőeljárás

Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond az EU Duna Régió Stratégia programjának keretében rendezett kétnapos konferencia nyitóülésén Pozsonyban 2016. november 3-án.

Robert Fico panasszal élt az ellene indított büntetőeljárás ellen

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a koalíciós Smer párt elnöke panaszt nyújtott be az ellene indított büntetőeljárás ellen, amelyben szélsőségességgel összefüggő bűncselekmények, valamint bűncselekmények helyeslésével gyanúsítja őt a rendőrség.

Robert Ficóval szemben azért kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség, mert egy Facebook-videóban azt mondta, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője, Milan Mazurek romákra tett rasszista kijelentéseivel csak kimondta, amit az egész ország gondol. A szélsőjobbos eszméket valló Mazureket a bíróság faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek egy 2016-os rádióinterjúban tett kijelentése miatt, s ezért távoznia kellett a parlamentből, valamint 10 ezer eurós pénzbüntetést is kapott. Az ügyész szerint a képviselő szavai kimerítették a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát.

Robert Fico elmondása szerint még aznap benyújtotta a panaszt, amikor kézbesítették neki a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot. Egyben kilátásba helyezte, hogy panaszt fog emelni az ügyész elfogultsága miatt is. A Smer elnöke leszögezte, hogy sérti őt az efféle eljárás. „Ha valaki azt mondja, hogy a cigánygyerekek az iskolában úgy viselkednek, mint egy állatkertben, akkor ez bűncselekménynek számít?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő a Pravda című napilap vitaműsorában.

Az exkormányfő bírálta a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészét, Tomáš Honzát. Ő utasította ugyanis a rendőrséget, hogy foglalkozzon azzal a Facebook videóval, melyben Fico a szélsőséges Mazurek védelmére kelt. Robert Fico szerint a speciális ügyésznek politikai érdekeltsége van az ügyben. „Ellenőriztettem azokat az információkat, amelyeket egyik párttársam tett közzé a szóban forgó ügyészről. Ezek az információk abszolút hitelesek. Egy olyan emberről van szó, akihez közel állnak a kávéházak, Soros és az Open Society Fund” – közölte Fico. Hozzátette: a Speciális Ügyészi Hivatal folyosóin az ügyészek azt kiabálják, hogy Ficót be kell csukni, mindegy, hogy miért.

Tomáš Honza a szlovák parlament védelmi bizottságának ülésén elutasította az őt ért vádakat. Robert Ficót, a volt Smer-es belügyminiszter, Robert Kaliňák képviseli az eljárás során. Mindkettejük politikai karrierje a Ján Kuciak oknyomozó újságíró 2018 februári meggyilkolását követő tüntetéshullám után vett negatív fordulatot

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018