eur:
392.93
usd:
373.59
bux:
55918.8
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond az EU Duna Régió Stratégia programjának keretében rendezett kétnapos konferencia nyitóülésén Pozsonyban 2016. november 3-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Robert Fico panasszal élt az ellene indított büntetőeljárás ellen

Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a koalíciós Smer párt elnöke panaszt nyújtott be az ellene indított büntetőeljárás ellen, amelyben szélsőségességgel összefüggő bűncselekmények, valamint bűncselekmények helyeslésével gyanúsítja őt a rendőrség.

Robert Ficóval szemben azért kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség, mert egy Facebook-videóban azt mondta, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője, Milan Mazurek romákra tett rasszista kijelentéseivel csak kimondta, amit az egész ország gondol. A szélsőjobbos eszméket valló Mazureket a bíróság faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek egy 2016-os rádióinterjúban tett kijelentése miatt, s ezért távoznia kellett a parlamentből, valamint 10 ezer eurós pénzbüntetést is kapott. Az ügyész szerint a képviselő szavai kimerítették a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát.

Robert Fico elmondása szerint még aznap benyújtotta a panaszt, amikor kézbesítették neki a büntetőeljárás indításáról szóló határozatot. Egyben kilátásba helyezte, hogy panaszt fog emelni az ügyész elfogultsága miatt is. A Smer elnöke leszögezte, hogy sérti őt az efféle eljárás. „Ha valaki azt mondja, hogy a cigánygyerekek az iskolában úgy viselkednek, mint egy állatkertben, akkor ez bűncselekménynek számít?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő a Pravda című napilap vitaműsorában.

Az exkormányfő bírálta a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészét, Tomáš Honzát. Ő utasította ugyanis a rendőrséget, hogy foglalkozzon azzal a Facebook videóval, melyben Fico a szélsőséges Mazurek védelmére kelt. Robert Fico szerint a speciális ügyésznek politikai érdekeltsége van az ügyben. „Ellenőriztettem azokat az információkat, amelyeket egyik párttársam tett közzé a szóban forgó ügyészről. Ezek az információk abszolút hitelesek. Egy olyan emberről van szó, akihez közel állnak a kávéházak, Soros és az Open Society Fund” – közölte Fico. Hozzátette: a Speciális Ügyészi Hivatal folyosóin az ügyészek azt kiabálják, hogy Ficót be kell csukni, mindegy, hogy miért.

Tomáš Honza a szlovák parlament védelmi bizottságának ülésén elutasította az őt ért vádakat. Robert Ficót, a volt Smer-es belügyminiszter, Robert Kaliňák képviseli az eljárás során. Mindkettejük politikai karrierje a Ján Kuciak oknyomozó újságíró 2018 februári meggyilkolását követő tüntetéshullám után vett negatív fordulatot

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×