eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.
Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Tényleg nem ússza meg a büntetőeljárást Robert Fico

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökségnek szavazott bizalmat a pozsonyi parlament védelmi bizottsága Robert Fico korábbi miniszterelnök, a Smer kormánypárt vezetőjének ügyében indított büntetőeljárásban. A Smer képviselői kiálltak a vezetőjük mellett, aki ellen extrémizmus ügyében indult eljárás.

Robert Fico ellen azért indult eljárás, mert egy Facebook-videóban azt mondta, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője,

Milan Mazurek romákra tett rasszista kijelentéseivel csak kimondta, amit az egész ország gondol.

A szélsőjobbos eszméket valló Mazureket a bíróság faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek egy 2016-os rádióinterjúban tett kijelentése miatt, s ezért távoznia kellett a parlamentből. Az ügyész szerint a képviselő szavai kimerítették a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát. Robert Fico ellen pedig azért indított eljárást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, mert a nyilvánosság előtt védelmébe vette a mandátumvesztés mellett pénzbüntetéssel sújtott honatyát.

A volt szlovák kormányfő párttársai a múlt héten kijelentették, egyetértenek azzal, amit Fico mondott, a pártelnök extrémizmussal való meggyanúsítása pedig csak mediális színjáték. A parlament védelmi bizottságának összehívását is a Smer frakciótagjai indítványozták. Úgy vélik, a Robert Fico ellen indított büntetőeljárás a pártelnök személye és a Smer párt ellen indított, összehangolt támadás része.

A védelmi bizottság kedden meghallgatta Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, aki hangsúlyozta, hogy a rendőrség csak a munkáját végzi.

„Amíg én vezetem a rendőrséget, nem engedem, hogy törvénytelenül járjanak el” – fogalmazott Lučanský. A bizottság tagjai pedig kinyilvánították, hogy a rendőrség élvezi a bizalmukat a Fico ellen indított eljárással összefüggésben. Anton Hrnko bizottsági elnök elmondta, bizalmat szavaztak a rendőrségnek, vagyis jóváhagyták az ügyben tett lépéseiket.

A Smer bizottsági tagjai viszont azt mondják, a rendőrségi eljárással meg kellett volna várni a február végi parlamenti választásokat, és hogy

egy háromszoros miniszterelnökkel „ilyet nem lehet csinálni”.

A legnagyobb szlovák kormánypárt képviselői sajtótájékoztatójukon kiemelték, hogy egyetértenek pártelnökük kijelentéseivel. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség most ezt is vizsgálja, egyelőre azonban nem tudni, hogy a képviselőket is meggyanúsítják-e az elnök ellen megfogalmazott vádakkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×