INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

robert fico

cigány

büntetőeljárás

szlovák

Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.

Tényleg nem ússza meg a büntetőeljárást Robert Fico

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökségnek szavazott bizalmat a pozsonyi parlament védelmi bizottsága Robert Fico korábbi miniszterelnök, a Smer kormánypárt vezetőjének ügyében indított büntetőeljárásban. A Smer képviselői kiálltak a vezetőjük mellett, aki ellen extrémizmus ügyében indult eljárás.

Robert Fico ellen azért indult eljárás, mert egy Facebook-videóban azt mondta, hogy a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselője,

Milan Mazurek romákra tett rasszista kijelentéseivel csak kimondta, amit az egész ország gondol.

A szélsőjobbos eszméket valló Mazureket a bíróság faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében találta bűnösnek egy 2016-os rádióinterjúban tett kijelentése miatt, s ezért távoznia kellett a parlamentből. Az ügyész szerint a képviselő szavai kimerítették a rasszizmus és a romák elleni uszítás fogalmát. Robert Fico ellen pedig azért indított eljárást a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség, mert a nyilvánosság előtt védelmébe vette a mandátumvesztés mellett pénzbüntetéssel sújtott honatyát.

A volt szlovák kormányfő párttársai a múlt héten kijelentették, egyetértenek azzal, amit Fico mondott, a pártelnök extrémizmussal való meggyanúsítása pedig csak mediális színjáték. A parlament védelmi bizottságának összehívását is a Smer frakciótagjai indítványozták. Úgy vélik, a Robert Fico ellen indított büntetőeljárás a pártelnök személye és a Smer párt ellen indított, összehangolt támadás része.

A védelmi bizottság kedden meghallgatta Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányt, aki hangsúlyozta, hogy a rendőrség csak a munkáját végzi.

„Amíg én vezetem a rendőrséget, nem engedem, hogy törvénytelenül járjanak el” – fogalmazott Lučanský. A bizottság tagjai pedig kinyilvánították, hogy a rendőrség élvezi a bizalmukat a Fico ellen indított eljárással összefüggésben. Anton Hrnko bizottsági elnök elmondta, bizalmat szavaztak a rendőrségnek, vagyis jóváhagyták az ügyben tett lépéseiket.

A Smer bizottsági tagjai viszont azt mondják, a rendőrségi eljárással meg kellett volna várni a február végi parlamenti választásokat, és hogy

egy háromszoros miniszterelnökkel „ilyet nem lehet csinálni”.

A legnagyobb szlovák kormánypárt képviselői sajtótájékoztatójukon kiemelték, hogy egyetértenek pártelnökük kijelentéseivel. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség most ezt is vizsgálja, egyelőre azonban nem tudni, hogy a képviselőket is meggyanúsítják-e az elnök ellen megfogalmazott vádakkal.

Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Kapcsolódó hang

Extrémizmussal gyanúsítják Robert Ficót
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018