INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

szlovákia

európai unió

demokrácia

Minden hatodik szlovákiai elégedetlen az EU demokratikus működésével

Minden hatodik szlovákiai elégedetlen az EU demokratikus működésével

Szlovákia lakossága optimistább a gazdaság működését tekintve, mint tíz éve, 2009-ben volt, a többség szerint azonban a demokrácia működése romlott Szlovákiában és az Európai Unióban is.

2009-ben a szlovák lakosság közel 80 százaléka vélte úgy, hogy a következő három évben jelentős mértékben romlani fog a gazdasági helyzet Szlovákiában, míg 2019-ben csak 28 százaléknyian gondolják ezt. Mindez a Focus ügynökség június közepén végzett közvélemény-kutatásának eredményeiből derült ki.

A demokrácia működésével tíz évvel ezelőtt a lakosság 42 százaléka volt inkább elégedett, vagy teljes mértékben elégedett, ma az arányuk csupán 7 százalék.

„Ez is mutatja, hogy ha gazdasági szempontból elégedettek az emberek, az nem jelenti automatikusan azt is, hogy a demokrácia működésével is elégedettek, e za kettő nem függ össze egymással” – jelentette ki a felmérés eredményei kapcsán Oľga Gyárfášová szociológus.

Az Európai Unió demokratikus működésével is sokkal elégedetlenebbek a szlovákok. 2009-ben összesen 35 százalékot tett ki az elégedetlenek, vagy teljes mértékben elégedetlenek aránya, 15 százaléknyian pedig nem tudták megítélni a helyzetet. Most az elégedetlenek aránya majdnem 60 százalék, és 8 százaléknyian nem tudtak válaszolni erre a kérdésre.

A szociológus szerint azonban nem biztos, hogy ezeket az arányokat teljes mértékben negatívan kell értékelni. Részben annak számlájára is írható az eredmény, hogy sokkal több szlovákiai polgár érdeklődik az után, hogyan is működik az Európai Unió. „Hogy elégedetlenek a demokrácia működésével, az egyben azt is jelenti, hogy sokkal többen vannak ma azok, akiket érdekel az unió működése és a demokrácia állapota. Többen alakították ki saját álláspontjukat, mint korábban, és ez azt is eredményezi, hogy több az elégedetlen ember” – fogalmazott Gyárfášová.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018