eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fél tüdővel lélegzik Európa

Vesztettek az Európai Unió kelet-európai tagországai. A brexit miatt Londonból költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökség Amszterdamba, az Európai Bankfelügyelet pedig Párizsba teszi át székhelyét. A szavazás előtt Pozsony még a legfőbb esélyesnek számított az európai gyógyszerpiacot felügyelő intézmény befogadására, de végül csak negyedik lett.

„Európának mindkét tüdejével kell lélegeznie, a nyugatival és a keletivel is, különben oxigénhiányban fog szenvedni a földrész” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió állapotáról tartott évértékelő beszédében.

E szavak alapján hétfőtől Európa kissé rosszabbul fog lélegezni, mert egyik európai ügynökség sem költözik a földrész keleti felébe. Pozsony ugyanis sikertelen volt az Európai Gyógyszerügynökség befogadására kiírt versenyben, a 16 jelölt közül csak a negyedik helyen végzett.

A szlovák főváros előnye az lett volna, hogy eddig egyetlen európai ügynökségnek sincs székhelye Szlovákiában, továbbá, hogy a felkínált adminisztratív épület a kelet-európai kínálatból a legjobb értékelést kapta, és hogy közel a bécsi nemzetközi repülőtér. Hátránya volt, hogy a gyógyszerügynökség alkalmazottai egy belső felmérés szerint nem akartak Pozsonyba költözni, egyesek azt nyilatkozták, hogy beadják a felmondásukat, ha az unió a szlovák főváros mellett dönt. Az ügynökséggel együtt több száz olyan befolyásos és széles jogkörökkel bíró ember érkezett volna Pozsonyba, akiknek döntő szavuk van abban, hogy az Európai Unió lakosai milyen gyógyszereket használhatnak.

Az eredmény Tomáš Drucker szlovák egészségügyi minisztert is elszomorította. „Szomorú voltam, sőt csalódott a negyedik hely miatt, mivel az első három közé nem került be egy ország sem az új tagállamok közül, de számunkra fontos, hogy meggyőző volt az ajánlatunk, amelyet az egyik legjobbnak tartottak” – vélekedett Drucker.

A gyógyszerpiac felügyeletét a jövőben Amszterdamból látják majd el. A döntő szavazásnál Szlovákia már tartózkodott, ezért is kellett a szavazategyenlőség kialakulásakor pénzfeldobással eldönteni, hogy melyik város legyen a befutó. Legközelebb decemberben lesz nagy szavazás Brüsszel uniós negyedében, amikor az eurocsoport új vezetőjéről kell majd dönteni. A reménybeli jelöltek között van a szlovák kormány pénzügyminisztere, Peter Kažimír is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×