eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Trump megint megfenyegette Észak-Koreát

Trump megint megfenyegette Észak-Koreát

Békés egymás mellett élésre szólította fel, de megfenyegette Észak-Koreát az amerikai elnök. Szöuli látogatása kezdetén Donald Trump azt mondta: az Egyesült Államok „teljes katonai erejét” bevetve kész megvédeni magát és szövetségeseit az atomfegyverekkel fenyegetőző észak ellen.

Alig szállt le Szöulban, máris a Koreai-félszigetet és a térséget fenyegető nukleáris válság kellős közepén találta magát Donald Trump.

Az amerikai elnök vendéglátójával, Mun Dzsae-in dél-koreai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt: reméli, hogy minden eszközt bevethet, kivéve a katonai eszközöket, kész megtenni, ami szükséges, hogy „megakadályozza, hogy az észak-koreai diktátor ennyire szükségtelenül életeket fenyegessen”.

„Nem engedhetjük meg, hogy Észak-Korea fenyegesse mindazt, amit felépítettünk” – mondta.

Fellépése során azonban néha visszafogottan emlegette Phenjant: „tegyék, ami helyes” és „látok valami mozgást” – közölte az északi politikáról, de nem mondta el, hogy mire gondol.

Trump és felesége, Melania egy Szöul közeli légitámaszponton landolt az elnöki géppel, majd helikopterrel vitték őket az országban található legnagyobb amerikai katonai bázisra.

Ezt követően amerikai, dél-koreai katonákkal és Mun elnökkel találkozott.

Trump katonai vezetőknek azt mondta:

„végül rendeződni fog a probléma, mindig rendeződik, rendeződnie kell”.

A dél-koreai elnököt pedig a „szoros együttműködésért” méltatta, holott korábban élesen ostorozta, amiért párbeszédet akart az északiakkal.

Az elnököt különös pompával fogadták Szöulban, és Trump érezve a szövetséges országon belüli hangulatot, azt mondta, reméli, hogy látogatása eloszlatja a déliek aggodalmait és fordulópontot hoz a válságba.

Közben azonban vannak olyan települések Dél-Koreában, ahol szinte az egész lakosság vehemensen tiltakozik az amerikaiak korszerű (Thaad) rakétarendszerének telepítése miatt, mert azzal szerintük az északiakat provokálják.

Az északiak viszont az idén egy sor fenyegető rakétatesztet és kísérleti atomrobbantást hajtottak végre, szembemenve az ENSZ határozataival.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×