eur:
388.61
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Tűz és hőség pusztít Dél-Európában

Súlyos erdő- és bozóttüzek pusztítanak Dél-Európában. A görög hatóságok kénytelenek voltak bezárni néhány turistalátványosságot is.

Dél-Olaszországban és Szicílián, ahol a 40 fokot is meghaladta a hőmérséklet a héten, több tűz is elterjedt. A Palermóhoz közeli Calampiso üdülőhelyen például

hajóval mentettek ki több mint 700 turistát.

Több ember kórházba is került füstmérgezés gyanújával és a hatóságok azt mondták, hogy a hétvégéig zárva marad a körzet.

„Ugyan a tűz nem terjedt el a faluban, de mindenkit evakuáltak” – mondta San Vito Lo Capo település polgármesteri hivatalának egyik képviselője.

Dél-Olaszországban 23 erdőtüzet regisztráltak a hét közepén, Nápoly közelében a Vezúv lejtőit is lángok mardosták.

A város felett több napon át lehetett füstöt látni és a turistáknak azt tanácsolták, maradjanak távol a környéktől, mert

esetleg kitörhet a tűzhányó.

Ugyanakkor ettől függetlenül, gyújtogatás vádjával őrizetbe vettek egy férfit, akiről a római környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy 15 évre rács mögé kéne tenni.

A helyzet annyira komoly volt, hogy Gianluca Galletti közölte: a hadsereget is bevethetik az érintett környékeken.

A Világ Vadvédelmi Alap, a WWF szerint többezer embert, állatot és a környékbeli nemzeti parkot veszélyezteti a vulkán körüli helyzet. „Vészhelyzet van, különleges lépésekre van szükség” – mondták közleményükben.

Olaszországban az Etna tűzhányó és a szicíliai Catania körül is tüzek lobbantak fel, amelyek elterjedését a hónapok óta tartó aszály és a heves szelek segítik.

Máshol, Párma és Piacenza környékén már a múlt héten

rendkívüli állapotot hirdettek.

Görögországban közben a hőség miatt a Kulturális Minisztérium több régészeti látványosságot részlegesen lezárt – így az athéni Akropoliszt is. A hivatalos közlemény szerint délután 1 és 5 óra között zárva tartanak a látványosságok és akkor is kitessékelik a turistákat, ha a hőmérséklet eléri a 39 fokot.

A helyszíneken dolgozók már régóta panaszkodnak arra, hogy nincsenek helyben megfelelő egészségügyi eszközök és szakemberek a rosszulléttől szenvedők ellátására.

Athénben közben úgynevezett „barátság klubokat” nyitottak az idősek és betegek számára.

Ezeket a légkondicionált helyiségeket reggel 8 és este 8 között tartják nyitva. A hatóságok ezzel arra reagáltak, hogy sok idős embernek nincs pénze légkondicionálásra.

Spanyolországban közben az aszály súlyos károkat okozott a termésben. Az andalúziai Cordobában pedig 47 fokra számítottak. Madridban rendőrök mentettek ki egy 3 órán át autóban hagyott 16 hónapos csecsemőt. Apja azt mondta, a kocsiban felejtette a lányát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×