eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Frankfurt lesz az új  londoni city?

Frankfurt lesz az új londoni city?

Támogatásra számíthatnak Frankfurtban azok a pénzintézetek, amelyek a Brexit miatt kénytelenek elhagyni londoni székhelyüket - közölte az Európai Központi Bank szóvivője. Számos jel utal arra, hogy Frankfurtnak komoly esélyei vannak a bankok átcsábítására.

A bankok számára is teljesen új helyzetet teremt Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból.

Ez a jelek szerint abban fog megnyilvánulni, hogy a szigetország kiszorul az unió egységes piacáról és megszűnik a pénzintézetek azon lehetősége is, hogy a szabadon kínálják szolgáltatásaikat a 27 uniós ország számára.

Gyakorlatilag 2019 tavaszáig lenne idejük a székhely áthelyezésére, de a legtöbb pénzintézet máris megkezdte a költözködés előkészítését.

A gazdasági kérdésekre szakosodott brit napilap, a Financial Times felmérése szerint

alighanem Frankfurt a legesélyesebb a legtöbb, eddig Londonban működő bank megnyerésére.

Tény, hogy az amerikai nagybankok közül a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Goldman Sachs és a Merrill Lynch listáján első helyen szerepel Frankfurt, míg a Bank of America az ír fővárost, Dublint választja európai telephelyének.

Frankfurt lesz az új  londoni city?

Frankfurt mellett szól, hogy ott működik az Európai Központi Bank is.

Ennek szóvivője kijelentette, hogy a Központi Bank tisztában van a pénzintézetek átköltözésével kapcsolatos anyagi problémákkal, ezért új székhelyük végleges kialakításáig támogatásra számíthatnak.

Ez a licenc-megadások terén nyilvánulhat meg – mondotta a szóvivő. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a szolgáltatás-nyújtási engedélyek lebonyolítását is felgyorsíthatják, ami lehetővé teszi majd a bankoknak eddigi működésük mielőbbi megindítását új telephelyükön.

A valutaegységbe tömörült országokban 2014 óta az Európai Központi Bank ellenőrzi a pénzügyletek bonyolítását, következésképpen reá hárul a felelősség a bankok szolgáltatásai iránt is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×