eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Dimitrisz Avramopulosz a megoldást keresi

Pozsonyban találkoztak szerdán az európai uniós tagországok belügyminiszterei. Az egyeztetés fő témáját a határvédelem és a schengeni övezet biztosítása adta. Az uniós elnökség párhuzamos eseményeként egy nemzetközi konferencia is elkezdődött a szlovák fővárosban, melyen a migránsok hazatérésével foglalkoztak a szakértők.

A belügyminiszteri találkozón az unió tagállamait képviselő 28 tárcavezető mellett jelen voltak az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiból és az unióhoz csatlakozni kívánó államokból érkező belügyi vezetők is.

 A tárgyalásokat a házigazda szlovák belügyminiszter vezette. Robert Kaliňák a találkozót követően mindenekelőtt leszögezte, hogy jelenleg a migránshelyzet jobb, mint egy évvel ezelőtt, s ahogy azt korábban többször is hangsúlyozta, megemlítette, hogy Szlovákia uniós elnökségének célja, az Európai Unió migrációs és menekültügyi politikájának fenntarthatósága. Ennek érdekében felhívta a figyelmet a menekültek mozgásában érintett származási ország, a tranzitország és a célország közti szorosabb együttműködés fontosságára. Azt is kihangsúlyozta, hogy szükség van a menekültjogi kérelmeket elbíráló rendszer megreformálására.

 Kaliňák elmondta, menekültügyben az Európai Bizottság által kidolgozott program alapján fogják folytatni a tárgyalásokat, amely négy fő pontot tartalmaz. Ezek pedig a következők: sikeres visszatérés, visszafogadási megállapodás, áttelepítés és az áthelyezés.

 Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos mindezt kiegészítette a felelősségvállalással. Mint mondta, ez a legfontosabb üzenete a pozsonyi találkozónak. „Hogy mindenki közülünk elkötelezi magát, és felelősségteljesen keresi a megoldást” – fogalmazott Avramopulosz.

 A belügyminiszteri találkozóval egy időben egy nemzetközi konferencia is zajlott a szlovák fővárosban, melyen azoknak a migránsoknak sorsát vitatták meg a felszólalók, akik menekültkérelmét elutasították, s így vissza kell térniük származási országukba. A konferenciát az Európai Migrációs Hálózat szervezte.

 „Európai perspektívából boncolgatjuk a kérdést, de ugyanúgy azoknak az országoknak a nézőpontját is figyelembe kell vennünk, melyek visszafogadják a migránsokat. Olyan érzékeny témakört feszegetünk, mint azoknak az embereknek a sorsa, akiket nem lehet visszaküldeni” – mondta Zuzana Vatráľová, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szlovákiai képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×