eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Theresa May: egy második Vaslady lesz a miniszterelnök?

A kormányzó brit konzervatív párt képviselői ismét szavaznak arról, hogy ki legyen pártjuk vezére. Így a miniszterelnök. David Cameron lemondása után a legesélyesebb a posztra Theresa May, a jelenlegi belügyminiszter. De ki is ő?

David Cameron a Brexit-népszavazással megásta saját politikai sírját.

Az EU-hoz való hozzáállás miatt hosszú ideje megosztott brit Konzervatív Párt most olyan vezetőt keres, aki miniszterelnökként le tudja vezényelni az Unióból való kilépést, elkormányozza az országot a következő választásokig és egyesíti a megosztott torykat, sőt, Nagy-Britanniát is.

Mindez embert próbáló feladat. Jelenleg úgy tűnik, hogy a konzervatív képviselők több, mint fele Theresa May belügyminiszterre bízná a pártot és az országot.

Vajon May lesz-e az új Vaslady? A tory képviselők ma szavaznak az utolsó, még versenyben lévő jelöltekről, de a győztes személyét a kissé komplikált választási szabályzat miatt csak szeptember 9-én hirdetik ki.

Theresa May kis lelkesedéssel, de a Brexit ellen kampányolt. Fői kihívói, Michael Gove igazságügyminiszter és Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár, a Brexit-kampány oszlopos tagjai voltak. A machivelliánus Gove-ot tartják a főideológusnak, míg Leadsomot köpönyegforgatónak, mivel három éve még katasztrófának nevezte az EU-ból való kilépést.

May magabiztosan nyerte az első vezetőválasztási fordulót és még mindig körülbelül kétszer annyi voksra számíthat, mint riválisai.

A párducmintás cipők iránti szerelméről ismert, határozott és kemény miniszterasszony 1956 októberében született Eastbourne-ban, a Wimbledont megelőző női tenisztorna városában. Itt járt magániskolába, majd az oxfordi St Hugh's College diákjaként földrajzból szerzett diplomát.

1997 óta parlamenti képviselő és férjével, Phillip Greennel él. A párnak nincsenek gyerekeik. 2010-12 között Női Ügyekkel foglalkozó Államtitkár volt. 2010-től belügyminiszter is, és az utóbbi 50 évben ő az, aki a legtovább töltette be ezt a posztot.

A Brexit-kampány idején May a maradást támogatta, de visszahúzódott és így elérte azt, hogy neki nem fordítottak hátat a vezetőikben egyre inkább csalódó tory képviselők.

A kilépéspártiak közük egyesek azt hangoztatják, hogy a Brexitre szavazott Nagy-Brintanniában a tory párt élén is olyannak kell állnia, aki a szívvel-lélekkel a Brexit-hívő.

Visszafogott retorikája ellenére May nem volt hajlandó garanciát adni az országban élő EU-polgároknak arra, hogy maradhatnak Nagy-Britanniában. Az ő státuszuk a kilépési tárgyalások témája lesz – fejtegette, csakúgy mint az Európában élő britek helyzete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×