eur:
394.97
usd:
371.53
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Bugár Béla már nem támogatja korábbi javaslatát

Bugár Béla már nem támogatja korábbi javaslatát

A szlovák belügyminisztérium közlése szerint 1331-re emelkedett azoknak a személyeknek a száma, akik a 2010 óta hatályos állampolgársági törvény értelmében elvesztették szlovák állampolgárságukat, amiért felvették egy másik ország állampolgárságát.

A pozsonyi parlamentben korábban a Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyespárt, a Híd kezdeményezte a törvény módosítását, ám most, hogy kormányra kerültek, nem támogatják a módosító javaslatot.

Bugár Béla már nem támogatja korábbi javaslatát

Szlovákiában a magyar állampolgárság felvétele miatt az elmúlt öt és fél év során 68-an veszítették el a szlovák állampolgárságukat. A nem hivatalos szám ennél vélhetően magasabb, mivel vannak olyan személyek is, akik nem élnek bejelentési kötelezettségükkel, amennyiben egy másik országban folyamodnak állampolgárságért. A legtöbb – összesen 403 – személyt a cseh állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg a szlováktól.

 A jogszabály jelenlegi formáját 2010 júniusában, még Robert Fico miniszterelnök első kormányának hivatali idején fogadták el, válaszlépésül a budapesti Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére. A szlovák ellentörvény elfogadása óta több kísérletet is tettek a vitatott jogszabály módosítására, ám egyik sem járt sikerrel.

 A napokban Ondrej Dostál, a liberális Szabadság és Szolidaritás listáján parlamentbe jutott ellenzéki képviselő nyújtott be újabb javaslatot a törvény módosítására. A honatya nyílt levelet is írt Bugár Bélának, melyben arra szólította fel a Híd pártelnökét, támogassa a beadványt. Az ügy pikantériája, hogy szinte szó szerint ugyanezt a javaslatot terjesztette be 2014 szeptemberében a Híd képviselőcsoportja is, akkor még ellenzékiként.

 Most azonban, hogy kormányra kerültek, jelezték, nem fogják támogatni a javaslatot. A pártelnök szerint azért nem, mert a koalíciós tárgyalásokon egyszerűen le kellett mondaniuk az állampolgárság ügyéről. Bugár Béla azt mondta, fontosabbnak tartják a kisebbségi iskolákkal, illetve a kisebbségi kultúrával kapcsolatos ügyeket, s ha a koalíciós partnerekkel való megállapodást felrúgnák, megbukhat a négypárti kormánykoalíció, és nem menthetik meg a kisiskolákat, nem lesz kulturális alap, sem kétnyelvű vasúti helységnévtáblák. Bugár elmondása szerint a Híd jelenleg a kormányprogram megvalósítására koncentrál, melyben nem szerepel az állampolgársági kérdés.

 Simon Zsolt, független parlamenti képviselő, a Híd korábbi alelnöke kijelentette, támogatni fogja az ellenzéki liberálisok által benyújtott törvénymódosító javaslatot. „Örömmel tölt el, hogy támogathatom a beadványt, és nem úgy kell szavaznom, ahogy a Smer és az SNS elvárja“ – magyarázta döntését Simon, aki épp amiatt lépett ki a Hídból, mert a párt vezetése úgy döntött, koalíciót köt azokkal, akiket korábban bírált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×