eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma

"Fogalmam sincs, hogy lett belőle terroristavezér" - exfeleség az ISIS fejéről

"Normális családapa volt. Fogalmam sincs, hogyan lett belőle a világ legveszélyesebb terrorszervezetének vezetője" - ezt mondta volt felesége Abu Bakr al-Baghdadiról, az Iszlám Állam első emberétől. A nő élesen bírálta a dzsihadisták által felvállalt terrortámadásokat.

Amikor hozzáment feleségül, még nem tudta, hogy férje a világ leggyűlöltebb dzsihadista szervezetének vezetője lesz. Sőt, azt sem vette észre, hogy mindez hogyan történt.

A 28 éves Szaga al-Dulaiminek még lánya is született Abu Bakr al-Bagdhaditól, az Iszlám Állam vezérétől.

Három hónap után azonban elhagyta a dzsihadista vezetőt, újra házasodott és most Libanon és Szíria határövezetében adott interjút a svéd Expressen lapnak.

Szaga Bagdadban született és első férje Szaddam Husszein testőrségében szolgált. Az amerikai vezetésű invázió során beállt az ellenállók közé és egy összecsapásban meghalt.

A kétgyerekes özvegy ezután került kapcsolatba Hisám Mohamed egyetemi tanárral. A világ most mozgalmi nevén, Abu Bakr al-Baghdadiként, az Iszlám Állam első embereként ismeri.

„Beköltöztem hozzá. Egy kis helyen éltünk, vele, az én gyerekeimmel, az első feleségével és az ő gyerekeivel. Szükségem volt valaki támogatására” – mesélte Szaga, akinek családja az akkoriban biztonságosabb Szíriába menekült.

Az Expressen megjegyzi: az iraki muzulmán hagyomány szerint vannak házas férfiak, akik özvegyeket is elvesznek és gondoskodnak azok gyerekeiről. Ezt jó tettnek tartják, amiért haláluk után jutalmat kapnak.

Al-Bagdadi nem sokat beszélt, jobbára az egyetemen volt. Néha eltűnt néhány napra, azt mondta, a testvéréhez ment” – mondta Szaga, aki nem érezte jól magát második feleségként. Bűntudata volt, mert az első feleséget megrázta, hogy a férje újabb házasságot kötött. A gyerekek viszont imádták a férfit.

„Nem szerettem. Rejtélyes ember volt. Nem lehetett vele normálisan beszélgetni. Csak parancsolgatott, hogy mit hozzak.”

„A 2003-as amerikai invázió után sem lett aktív az ellenállásban. Normális családapa volt. Hogyan lett a világ legveszélyesebb terrorszervezetének a vezetője? Fogalmam sincs róla” – mondta Szaga, aki hozzátette: amikor évekkel később megtudta, ki volt a férje, dühében betört egy ablakot.

A nő Szíriába távozott közös lányukkal, Hagarral, majd Libanonba került. Al-Baghdadi kérte, jöjjön vissza, mert magához akarta venni a lányát.

Az Expressen a brüsszeli merényletekről is megkérdezte Szagát, aki azt mondta: „ez gyilkosság, vér és brutalitás... Anya vagyok és szerintem ezek terroristák. Ha valaki bántja a fiamat, az terrorista. Minden anya ezt gondolja”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×