eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

100 éves a BMW

A 100. évfordulóját ünneplő BMW autógyár mintegy születésnapi ajándékul megkapta azt is, hogy a múlt évben eladott gépkocsik utáni nyeresége rekordszintre emelkedett. Ebből eredően, idén a BMW részvények járuléka jóval meghaladja a versenytársakét, azaz a stuttgarti Mercedesét és az ingolstadti Audiét.

Miközben a legnagyobb európai gépkocsikonszern, a Volkswagen egyre komolyabb nehézségekkel küzd a tavaly kirobbant emissziós botrány miatt, amelyből kifolyólag a cég amerikai lerakatának vezetője lemondott tisztségéről, a valamivel szerényebb keretek között működő BMW napok óta ünnepli fennállásának 100.évfordulóját.

Minden oka meg is van a pezsgődurrogtatásra, mert a hét közepén derült ki, hogy a múlt évben eladott járművek utáni tiszta nyeresége közel 6 milliárd 400 millió euróval rekordszintet ért el. Így szinte természetes, hogy a BMW részvények után is csaknem 10 százalékkal magasabb járulékot fizetnek.

A centenárium alkalmából a Genfi Autószalonon két megújult típust mutatott be Harald Krüger, aki tavaly májusban vette át a cég irányítását. Krüeger hangsúlyozta, hogy a BMW továbbra is a világ egyik vezető luxus személyautó gyártója akar maradni, megelőzve a Mercedest és az Audit. A technikai fejlesztés középpontjában most az elektromos meghajtás, valamint az önvezető gépkocsi kidolgozása áll.

A cég immár 100 éves fennállására utaló elnevezéssel bemutatott koncepció autója, a BMW Vision Next 100 már egy olyan interaktív szélvédővel is rendelkezik, amely figyelmezteti a vezetőt a kerékpárosok és a gyalogosok, illetve más akadályok felbukkanása esetén.

Emellett több modellsorozatát is felfrissíti, miközben a 4-es sorozat vadonatúj motorokkal, a 2-es Gran Tourer és a 7-es sorozat pedig újabb összkerékhajtású változatokkal gazdagodik.

A centenáriumra csúcsmodellt is terveztek Münchenben, a 286 lóerős, négyhengeres BMW M 100-at, ebből azonban valószínűleg csak száz kerül majd a jövő év második felétől forgalomba, ennek ára meghaladja a 250 ezer eurót, azaz 77 millió forintot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×