eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A brit királynő nem lelkesedik az EU-tagságért

Az Anglia európai uniós tagságának fenntartásáról szóló júniusi népszavazás előtt egyre erőteljesebben kampányolnak a kilépés, azaz a Brexit hívei, illetve az elszakadás ellenzői. A bent-maradás pártolói annak örülhetnek, hogy a jegybank, a Bank of England kormányzója a brit gazdaság szempontjából igen károsnak ítéli meg az esetleges kilépést, viszont a Sun című bulvárlap, amely a Brexit mellett kampányol, most a királynőről közölt egész oldalas képet a címlapján, és - erős túlzással - az elszakadás pártolójaként állítja be az uralkodót.

A brit közvélemény egy része helyteleníti, hogy a jegybank kormányzója gazdasági veszélyek felsorolásával ennyire határozottan foglalt állást a brit európai uniós tagság fenntartása mellett. A Bank of England legyen pártatlan - mondják -, különben is: a jegybank vezetője kanadai, ne befolyásolja a brit nép döntését.

Még problematikusabb a királynő bevonása a kampányhadjáratba. Az udvari sajtóiroda máris közölte, hogy az uralkodó politikailag semleges, és ehhez II. Erzsébet, amióta csak trónra lépett, tehát hatvanöt éve, tartja magát.

Mire hivatkozik a milliók által olvasott bulvárlap, a Sun? Azt derítette ki, hogy a Windsori kastélyban volt egyszer egy díszebéd, ahol a királynő beszédbe elegyedett az akkori miniszterelnök-helyettessel, Nick Clegg-gel, aki az uniós tagság előnyeit ecsetelte számára. A társalgásnak valaki - személyét nem nevezik meg - fültanúja volt, és elmesélte az általa hallottakat a Sun-nak. II. Erzsébet állítólag azt mondta, hogy meggyőződése szerint az Európai Unió nem a megfelelő irányban halad.

"A királynő a Brexit támogatója" - hirdeti ezután a Sun a címlapján, öles betűkkel.

Mit mond Nick Clegg? Azt, hogy ő a társalgásra nem emlékszik.

A Sun nem merészelne előállni az idézettel, ha annak semmi alapja sem lenne. Feltételezhetjük, hogy a királynő többre becsülte a Brit Nemzetközösséget az Európai Uniónál, mivel az tagjai számára csak előnyöket biztosított, és - Nagy-Britannia vezette.

II. Erzsébet milliók által nagyra becsült személyiség, és bármi legyen az igazság a Sun cikke körül, az idézet sokak emlékezetébe villanhat, amikor június 23-án elmegy szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×