eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Halottakat követelt a "rendteremtés" egy török kurd városban

Törökországban legkevesebb 30 ember halt meg egy kurdok lakta városban egy múlt héten indult katonai akció nyomán - közölte a belügyminisztérium. A hatóságok közben megakadályozták a parlament kurd párjának több képviselőjét abban, hogy bejusson a városba.

Több török városban nacionalista tüntetők támadtak kurd célpontokat, miközben az ország egyik kurd többségű városában többtucatnyi halálos áldozatot követelt egy rendteremtő akció.

A török belügyminisztérium közölte, hogy legkevesebb 30 ember halt meg a déli Cizre városban, de ezek többsége fegyveres szélsőséges volt.

A helyi lakosok azonban arra panaszkodtak, hogy "ostrom alá vették őket", a török parlamentbe bejutott kurd Népi Demokratikus Párt, a HDP pedig azt állította, hogy a halottak kétharmada polgári lakos.

Csütörtökön a török rendőrség megakadályozta, hogy a HDP 30 képviselője, élükön Selahattin Demirtas pártvezérrel, bejussanak a városba. A képviselők gyalog érkeztek, de 28 kilométerrel Cizre előtt megállították őket.

A kurd párt szerint a biztonsági erők "meg akarták büntetni" a várost, mert az ottaniak 85 százaléka a HDP-re szavazott a júniusi parlamenti választásokon.

Közben, mivel nem sikerült új kormányt alakítani, előrehozott választásokat írtak ki novemberre. Az AK török kormánypárt azt reméli, hogy sikerül így visszaszerezni abszolút parlamenti többségét.

A kurd politikusok szerint az ügyvezető kormányt irányító AK most példát akar statuálni és jelezni más, az ellenzékre szavazott kurd városoknak: úgy járhatnak, mind Cizre.

A városban kijárási tilalmat hirdettek és a HDP vezetői szerint a lakosok nem tudnak élelmiszerhez és vízhez jutni.

Egy, a harcokban megölt 10 éves fiú holttestét egy hűtőszekrényben tartják, mert a kijárási tilalom miatt nem tudták elvinni a halottasházba.

Egy idős asszonyt két napig nem tudtak eltemetni és a holttestet lefagyasztott vizespalackokkal próbálták hidegen tartani. Az asszony egy repeszdarabtól sebesült meg és azért halt meg, mert nem tudták kórházba vinni.

Egyes szemtanúk szerint a török biztonsági erők nemcsak ostrom alá vették a várost, de be is hatoltak és akadályozzák a közlekedést a kerületek között.

Selahattin Demirtas, a kurd párt vezére arra figyelmeztetett, hogy polgárháború felé halad az ország. A török hatóságok közben nyomozást indítottak ellene, mert a HDP vezér "megsértette" Erdogan török elnököt. A török főügyészség kezdeményezte Demirtas mentelmi jogának megvonását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×