eur:
390.94
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Amerika attól tart, Athén Moszkva felé fordul

Az Egyesült Államok attól tart, hogy az adósságdráma nyomán elveszíti Görögországot, amelyet Oroszország szerezhet meg - utal a lehetőségre a Financial Times.

Az ukrajnai válságban az Egyesült Államok egységes nyugati frontot próbál fenntartani Moszkvával szemben. A lehetséges görög csőd azonban Oroszországnak adna lehetőséget, hogy szakadást idézzen elő Amerika európai szövetségesei között - írja a Financial Times.

Sebastian Mallaby, az Amerikai Külpolitikai Tanács nevű szervezet tagja szerint Oroszország számára "geopolitikai ajándék" lenne Görögország távolodása az EU-tól.

"Európa nem akarhat egy olyan Görögországot, amely NATO-tag, de közben gyűlöli a Nyugatot és Moszkvával barátkozik" - mondta.

A hidegháború éveiben Görögországot a kommunizmust visszatartó "frontállamnak" tartották Washingtonban.

Athén 1981-ben csatlakozott az akkori Európai Közösséghez, majd 20 évvel később az euroövezethez. Eme mérföldkövek erősítették meg, hogy a nyugati demokráciák sorába tartozik.

Mint az FT megjegyzi, az Obama-kormányzat az elmúlt hónapokban "csendesen" arra sürgette Németországot és más EU-tagokat, hogy találjanak megoldást a görögökkel fennálló vitára.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök közben világossá tette: nem jelent neki gondot Moszkva felé fordulnia. Ciprasz a múlt héten volt Vlagyimir Putyin orosz elnök vendége egy szentpétervári gazdasági fórumon.

Az út kapcsán azonnal megindultak a találgatások, hogy Moszkva kisegítheti a megszorult görög kormányt. Elemzők szerint viszont egyrészt Oroszországnak most nincs szabadon költhető pénze, másrészt nem jelentős exportpiac a görögök számára.

Az azonban lehetőség, hogy a gazdasági instabilitás növelheti a görögök körében az Európa-ellenességet, amit Moszkva kihasználhat.

Egyes EU-államok szerint Oroszország az ukrán válság során végig megpróbált éket verni az európaiak közé az ellene bevezetett szankciók miatt.

Moszkva, részben "energia-diplomáciájával" Magyarországon és Dél-Kelet-Európában például "oroszbarát hangulatot keltett" - írja az FT.

Washingtonban azt hangoztatják, hogy szerintük Európa továbbra is egységesen kitart a Moszkva elleni szankciók mellett.

Közben azonban aggódnak az EU jövője miatt. Nemcsak Görögországnak az euroövezetből való potenciális kilépése ad okot a félelemre, hanem az is, hogy Nagy-Britannia az EU-tagság feladására szavazhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×