eur:
389.35
usd:
362.57
bux:
68627.43
2024. május 8. szerda Mihály

A botrányok elcsitultak, de sok dolgozóját elbocsájtja a Siemens

A német szakszervezet élesen bírálta a Siemens konszern vezetőségének döntését, amelynek értelmében a közeljövőben 4500 alkalmazottat bocsátanak el. Az intézkedést a Siemens az energiatermelésben mutatkozó egyre erősödő versennyel indokolta, amely megszorító lépésekre kényszeríti a világ egyik legnagyobb elektrotechnikai cégét.

Joe Kaeser, amikor két évvel ezelőtt átvette a Siemens vezetését, ígéretet tett arra, hogy véget vet a konszernt övező pénzügyi botrányoknak és biztosítja a cég versenyképességét. A botrányok időközben tényleg elcsitultak.

A versenyképesség biztosítása azonban a jelek szerint a személyi létszám csökkentésére kényszeríti.... A leépítés bejelentésekor hangsúlyozta ugyanis, hogy a Siemens csak ezzel a nehéz döntéssel tudja továbbra is felvenni a versenyt az energiaipari üzletágban, valamint szanálni a kevésbé nyereséges részlegeit.

A fémipari dolgozók szakszervezete bírálta a döntést, rámutatva arra, hogy a sorozatos elbocsátások helyett hosszútávú üzleti stratégia kidolgozására lenne szükség.

A Siemens világszerte közel 350 ezer embert foglalkoztat jelenleg. Ebből most 4500-at fenyeget a felmondás, köztük 2200-an Németországban vesztik el állásukat.

A szakszervezet bírálatában utalt a konszern idei nyereségére, amely megközelítette a 3 milliárd 900 millió eurót. Ez jóval túllépte az egy évvel korábban elér 1 milliárd 120 milliót, azonban az adatok ismertetésekor Joe Kaeser kiemelte, hogy a nyereség felszökése a hallókészülék és a kórházi informatikai üzletágak értékesítéséből származik, amit megtetézett az is, hogy a Siemens eladta részesedését a Robert Bosch céggel korábban létesített közös vállalkozásból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×