eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rejtegette mentális problémáit a pilóta

Német nyomozók szerint a hegyoldalba csapódott Germanwings-gép másodpilótája rejtegette betegségét munkaadója elől. A rendőrök tegnap tartottak házkutatást Andreas Lubitz otthonában, aki a nyomozók szerint szándékosan okozta a 150 ember halálát.

Német rendőrök több doboznyi feltételezett bizonyítékkal távoztak a tragikus véget ért Germanwings-járat másodpilótája, a 28 éves Andreas Lubitz otthonából.

Csütörtök este azt mondták, hogy vélhetően fontos bizonyítékra bukkantak, pénteken pedig azt, hogy ez a bizonyíték egy összetépett orvosi igazolás lehet.

Állításuk szerint a dokumentum azt bizonyítja, hogy Lubitzot - akiről csütörtökön elterjedt, hogy időnként depressziótól szenvedett - épp a katasztrófa napjára kiírta az orvosa. A fiatal pilóta nem szólt erről munkaadójának.

Mindez arra utal, hogy Lubitz - aki a légügyi nyomozók szerint nem engedte vissza a pilótafülkébe a gép kapitányát -, rejtegette betegségét. A másodpilóta 8 percen át teljes csendben hallgatta, ahogy a kapitány megpróbálta betörni az ajtót, miközben nyugodtan lélegzett és a hegynek vezette a gépet.

A hír további csapás a Germanwings tulajdonosa, a Lufthansa vezetésének. A globális légivállalat vezérigazgatója, Cartsten Spohr csütörtökön határozottan azt állította: teljességgel bízik abban, ahogy pilótáikat kiválasztják és kiképzik.

Spohr ugyanakkor elismerte, hogy 2009-ben Lubitz megszakította kiképzését, de azt nem volt hajlandó megmondani, hogy ez miért történt. Lubitz később munkába állhatott, mert átment az egészségügyi, köztük pszichológiai vizsgálatokon.

Most úgy tűnik, nem vették észre, hogy Lubitz mentális problémákkal küzdhetett.

A nyomozók nem találtak búcsúlevelet vagy más olyan iratot, ami arra utalt volna, hogy Lubitz előre megtervezte volna sokkoló tettét.

Lubitzot környezete csendes fiatalemberként ismerte, akinek a vitorlázórepülés és a futás volt a szenvedélye.

A Bild német bulvárlap egy Lufthansa-pilótákat is képző arizonai repülőiskola véleményét idézte, amely szerint Lubitz akkor "alkalmatlan volt a repülésre".

A lap szerint a fiatal pilóta másfél éven át kapott pszichiátriai kezelést és többször vissza kellett térnie a kiképzéshez. A Bild szerint magánéleti gondjai lehettek. A helyi sajtó arról írt, hogy hét éve élt együtt a barátnőjével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×