eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Folytatódhat a szélsőjobb előretörése Franciaországban

A felmérések szerint a jobboldal nyeri meg a Franciaországban a vasárnapi megyei önkormányzati választások második fordulóját is, ám elemzők szerint a legfőbb nyertesnek már most a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front számít. A szélsőjobboldali párt ugyanis végleg kilépett a politikai karanténból és akár kormányváltó erővé is válhat.

"A Front National Franciaország legerősebb pártja" - március 22-e, a megyei önkormányzati választások első fordulója óta ezt az üzenetet kommunikálják a hivatalosan a második helyet megszerzett szélsőjobboldali formáció vezetői.

Marine Le Pen és társai azt mondják, az első helyre befutott jobbközép valójában választási koalíció, akárcsak a harmadik helyet megszerzett mérsékelt baloldal, és érvelésüket a belügyminisztérium összesítésével támasztják alá, amely a hét elején pártokra lebontva közölte a szavazatok megoszlását.

Ebből az derül ki, hogy a Nemzeti Front a szavazatok 25,24 százalékát szerezte meg, több mint négy százalékkal előzve meg az Egyesült Jobboldal néven szereplő koalíciót, amelyet a jobboldali Népi Mozgalom Uniója (UMP), a Függetlenek és Demokraták Uniója (UDI), illetve a szintén jobbközép Demokrata Mozgalom (Modem) hozott létre erre az alkalomra.

Az első fordulóban 28,75 százalékkal első helyen végzett jobbközép koalíció eredménye tehát úgy jött össze, hogy a már említett Egyesült Jobboldal 20,88 százalékához hozzáadták a kizárólag az UMP, az UDI vagy a Modem színeiben indult jelöltek eredményeit. Hasonló módon számolták ki a harmadik helyre befutott mérsékelt baloldal 21,85 százalékát is, ami úgy jött ki, hogy a szocialistákra leadott 13,3 százalékhoz hozzáadták választási szövetségesei, a Radikális Párt és az Egyesült Baloldal nevű tömörülés eredményeit.

Ilyen összefüggésben vizsgálva tehát a dolgot, Marine Le Pen-ék valóban joggal mondhatják, hogy pártként a legtöbb szavazatot szerezték meg az első fordulóban. Az elemzők egy része szerint egyébként a Nemzeti Frontra leadott voksok a korábbi évekhez, évtizedekhez képest immár nem tekinthetők proteszt szavazatoknak, a francia választók egy része valóban lehetőséget akar adni a szélsőjobbnak a bizonyításra, legalábbis helyi szinten. Ezt a változást az is jelzi, hogy a voksolók immár nyíltan vállalják újságírók vagy közvélemény-kutatók előtt döntésüket, amit néhány évvel ezelőtt a legtöbb esetben titokban tartottak volna.

A felmérések szerint a második fordulóban a jobboldal várhatóan győzelmet arat, az is bizonyos azonban, hogy a Nemzeti Front egyre jobban gyökeret ver helyi szinten, és olyan baloldali választókörzetekben is berendezkedhet , ahol korábban elképzelhetetlen lett volna az előretörésük, például az ország dél-nyugati részében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×