eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mégis alkudoznak az Iszlám Állammal?

Jordánia - Japán nyomásának is engedve - hajlandó egy kudarcot vallott öngyilkos merénylőre cserélni az Iszlám Állam fogságába esett pilótáját. Japánban azt remélik, hogy a túszul ejtett japán tévés is kiszabadulhat. Eddig a királyság és Japán is azt mondta, nem alkudozik terroristákkal.

Alku az ISIS-szel? Úgy tűnik, Jordánia és Japán is enged a dzsihádista terrorcsoport követelésének. Ammanban bejelentették, hogy hajlandók elengedni egy öngyilkos robbantást megkísérlő, de kudarcot vallott iraki nőt, ha a brutalitásukról ismert szélsőségesek elengednek egy fogságba esett jordániai pilótát.

Az Iszlám Állam nemrég 24 órás határidőt adott és a túszok lefejezésével fenyegetőzött. A hétvégén a dzsihádisták már megöltek egy másik japán túszt és a holttestet bemutató videót szokás szerint feltöltötték az internetre.

A mostani megegyezés azt jelenti, hogy Jordánia és a kulisszák mögött lobbizó Japán is feladta korábbi ellenkezését és hajlandó engedni. A dzsihádisták részéről szintén újdonság a lépés, mert korábban nem követeltek fogolycserét, legfeljebb váltságdíjat.

A jordániai kormányon nagy a nyomás, hogy szabadítsa ki az ISIS elleni légicsapások során lelőtt gépe pilótáját, miközben a közvélemény ellenzi az amerikai vezetésű koalíciós csapásokban való részvételét.

Szerda délután a jordán kormányszóvivő nem tért ki arra, hogy megvalósul-e a fogolycsere és nem említette név szerint a japán NHK közszolgálati tévé tudósítóját, Goto Kendzsit. Goto barátja, Jukava Haruna megmentésére érkezett Szíriába, de az Iszlám Állam őt is elfogta, barátját pedig a hétvégén kivégezte.

Bár a japán közösségi médiában kampány indult Goto kiszabadításáért, sokan bírálták a két férfit, amiért Szíriába utaztak. Az országot - amely nem vesz részt az ISIS elleni kampányban - azonban sokkolta Jukava meggyilkolása. Sokan most azt remélik, hogy a fogolycsere az ő életét is megkímélheti, sőt, talán ki is szabdulhat.

A dzsihádisták által követelt iraki nő, a halálra ítélt Szadzsida al-Riszhavi 2005-ben részt vett abban az Al-Kaida támadásban, amely 60 ember halálát okozta ammani szállodákban.

Jelentések szerint Jordánia szerdán törzsi és vallási vezetők közvetítésével tárgyalt az Iszlám Állammal.

Japánban Goto édesanyja szerdán közvetlenül Sinzo Abe miniszterelnököt kérte fel, hogy mentse meg fia életét. A kormányfő és szóvivője azonban nem volt hajlandó találkozni vele.

Jordániában a pilóta, Muát al-Kászeászbeh családja hatalmas nyomást fejt ki a kormányra. "Mindenki tudja, hogy Muát biztonsága Jordánia stabilitását jelenti. Ha meghal, akkor káosz lesz" - mondta apja. A pilóta közel 200 rokona Ammanban a miniszterelnöki hivatal előtt tüntetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×