eur:
389.29
usd:
362.2
bux:
67966.81
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Saját magát bírálja az IMF

Az eurózóna válsága miatt az elmúlt években heves vita folyt a politikaformálók között a megszorítások szükségességéről. Európában például a takarékoskodó Németország ragaszkodott ahhoz, hogy a valutaunió más tagállamai is a kiadások visszafogásával lábaljanak ki a válságból. Most bírálatok érték a Nemzetközi Valutaalapot, amiért szintén a megszorításokra helyezte a hangsúlyt.

Nem más, mint az IMF belső ellenőrző osztálya bírálja az intézmény vezetését azért, mert 2010-ben azt a tanácsot adta a kormányoknak, hogy vezessenek be megszorításokat a költségvetési deficitek mérséklésére.

A válságnak épp a megszorításokról szóló vita volt az egyik legellentmondásosabb fejezete - jegyzi meg a Financial Times. 2010-ben ugyanis pont akkor állították le sok országban a gazdaság élénkítését célzó lépéseket, amikor a legmagasabb volt a munkanélküliség.

A bírálok szerint ez elodázta az eurozóna tagállamai és más országok gazdasági talpra állását és a hatást a mai napig érezni lehet. Ahelyett, hogy az államok a közkiadásokat kölcsönökből magasan tartva biztosítottak volna munkát és gazdasági lehetőségeket, a köztartozások csökkentésére és a szociális programok visszafogására koncentráltak. Közben mellesleg tovább nőttek a vagyoni különbségek az elit és az alkalmazottak között.

A FT megjegyzi: fontos visszatérni a témához, mert az meghatározhatja, hogy a jövőben folyamodnak-e és mikor a gazdaságélénkítés eszközéhez az esetleges válságok során.

Egy évvel a megszorításokról szóló felhívás előtt a Valutaalap még nagy, nemzetközi stimuláló csomag bevezetését sürgette és hallgattak is rá. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyenként több száz milliárd dollárt pumpált a gazdaságokba és költségvetési hiányuk a GDP százaléka fölé ugrott. Az amerikai program leállítása ezt követően az egész világon éreztette a hatását.

2010-től az IMF 180 fokos fordulatot vett és a megszorítások fontosságát kezdte hangsúlyozni. A költségvetési kiadásokat brutálisan visszafogó brit kormány például az IMF-re hivatkozva próbálta igazolni népszerűtlen megszorító intézkedéseit - melyeket tömeges tüntetések kísértek.

Az Egyesült Államokban a megszorítások hangoztatása egybeesett a konzervatívok elképzeléseivel, akik harcosan kampányoltak az úgynevezett adósságplafon szinten tartásáért - azaz, hogy az amerikai szövetségi állam ne tudjon további hiteleket felvenni számlái fizetésére.

London utcáin még szerdán is voltak tiltakozó megmozdulások. Miközben sokan tűzijátékot nézve emlékeztek meg arról, hogy annak idején leleplezték és kivégezték a katolikus összeesküvőt, Guy Fawkest, aki fel akarta robbantani a parlamentet, az utcai tüntetők egy része épp a mára ikonikussá vált Guy Fawkes-maszkban ment ki tüntetni.

A Valutaalap ellenőrzőszerve szerint "korai volt a fejlett nagy gazdaságok esetében az IMF részéről a stimulációs programok leállítását sürgetni, mivel kiderült: túl optimistán ítélték meg a gazdaság növekedési esélyeit". 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×