eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bátor kezdeményezésre szólították fel Netanjahut

Több, mint 100 egykori magas rangú izraeli katonai és biztonsági vezető szólította fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy próbáljon békét kötni a palesztinokkal. Az utóbbi napokban ismét éleződött a feszültség egy jobboldali rabbi elleni merénylet és állítólagos palesztin támadója lelövése miatt. A kormány emellett további zsidó otthonokat építene Kelet-Jeruzsálemben, ami kivívta a palesztinok haragját.

Az izraeli hadsereg, a hírszerzés és a rendőrség több, mint 100 egykori magas rangú vezetője nyílt levelet intézett Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz, amelyben arra sürgetik, hogy folytassa a béketárgyalásokat a palesztinokkal.

"Mi, alulírottak, akik harcoltunk az izraeli katonai hadműveletekben, tudjuk, hogy milyen drága árat követelnek a háborúk" - írták a Ynet hírportálon kiadott levélben. Az aláírók "bátor kezdeményezésre" szólították fel a jobboldali miniszterelnököt, hogy keresse a béke lehetőségét a palesztinokkal és más arab államokkal.

"Bátran harcoltunk az országunkért és reméljük, hogy gyerekeink békében élhetnek, de rá kellett döbbennünk a valóságra, és most megint harcba kell küldenünk gyerekeinket... létezik egy alternatíva. Ennek alapja nem csak a palesztinokkal való kétoldalú tárgyalás, ami a múltban kudarcot vallott. Legyen bátor, mutasson utat és mi követni fogjuk" - üzenték Netanjahunak.

Hírek szerint a levél ötlete Amnon Reseftől, egy páncélos hadosztály volt tábornokától származik.

A Ynet szerint Resefnek elege van az évente ismétlődő harcokból és a szaúdiak 2002-es béketervét támogatja. Ennek lényege, hogy Izrael vonuljon vissza a megszállt területekről és adja fel Kelet-Jeruzsálemet cserébe az arab országokkal való békéért.

Simon Peresz Nobel-békedíjas volt elnök a múlt héten szintén említette az elképzelést. "Hogy lehet az, hogy az egyetlen béketerv egy arab kezdeményezés? Hol van az izraeli kezdeményezés?" - kérdezte.

Az Egyesült Államok közvetítésével folyt tárgyalások áprilisban akadtak el a palesztinok és az izraeliek között.

Az izraeli vezetés az elmúlt napokban azzal dühítette fel a palesztinokat, hogy közölte: további zsidó otthonokat építenek Kelet-Jeruzsálemben, amely egy kompromisszum esetén a palesztinok fővárosa lehetne.

Korábban a zsidók és a palesztinok által is szentként tisztelt Templomhegyen egy lövöldözésben súlyosan megsebesítettek egy radikális rabbit. A hatóságok ennek nyomán egy időre korlátozták a muszlim hívők hozzáférését az Al-Aksza mecsethez, ami szintén nagy haragot váltott ki, miközben a rendőrök agyonlőttek egy palesztint, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő lőtt rá a rabbira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×