eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Túl veszélyes a lelőtt maláj gép roncsainak vizsgálata

A Kelet-Ukrajnában folytatódó harcok miatt a holland szakértők nem tudnak eljutni az MH17-es maláj járat becsapódásának helyszínére. Mindez annak ellenére történt, hogy a maláj miniszterelnök megállapodott a lázadókkal, hogy engedélyezik a nemzetközi rendőrök bejutását a helyszínre.

Túl veszélyes a nemzetközi szakértők számára a Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj gép roncsainak vizsgálata a donyecki körzetben folyó harcok miatt. Bár korábban szó volt róla, hogy a szakértők eljuthatnak a helyszínre, vasárnap úgy döntöttek, hogy egyelőre nem kezdik meg a vizsgálatot.

A Hollandiába vitt holttestek és földi maradványok alapján egy embert már azonosítottak az utasok közül, aki egy holland állampolgár volt. A családot értesítették, de további adatokat nem közöltek.

A katasztrófának 298 áldozata volt és eddig 227 koporsót szállítottak Hollandiába.

Szakértők elmondták, hogy a halottak DNS-minták alapján történő azonosítása hónapokig is eltarthat. Ehhez a halottak otthonaiban kell fésűkről, fogkefékről vagy esetleg rokonoktól mintákat gyűjteni, majd azokat összehasonlítani a földi maradványokból nyert DNS-sel.

Közben brit ügyvédek csoportos pert készítenek elő Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, akit felelőssé akarnak tenni a katasztrófáért, illetve azért, hogy a kelet-ukrajnai lázadók állítólagos támogatásával közvetetten előidézte azt. Alperesként valószínűleg más orosz kormány- illetve katonai illetékeseket is megneveznek.

Mindez tovább élezné a feszültséget a Nyugat és Oroszország között. Egy brit kormányilletékes már felvetette, hogy el kellene venni Oroszországtól a következő labdarúgó-Vb rendezési jogát. A brit hatóságok emellett most jelentették be, hogy nyilvános vizsgálatot akarnak tartani a Londonban megmérgezett orosz ellenzéki, Alexander Litvinyenko ügyében.

Közben Ausztrália és Hollandia nemzetközi rendőri erőt tervez küldeni az MH-17-es járat roncsainak helyszínére. Négy ausztrál és négy holland nyomozó már a lázadók kezén lévő Donyeckben tartózkodik, de egyre többen sürgetik, hogy egy nagyobb nemzetközi erő biztosítsa a helyszínt.

A Sunday Telegraph című lap felmérése szerint a megkérdezettek 45%-a támogatja, hogy szigorítsák az Oroszország elleni kereskedelmi szankciókat. Az EU-miniszterei a héten tárgyalnak a további büntetőintézkedésekről.

Mindeközben a maláj légitársaság, amely márciusban elvesztette a rejtélyes módon eltűnt MH370-es járatot, azt tervezi,hogy nevet változtat és átalakításokat hajt végre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×