eur:
389.63
usd:
361.96
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kemény szankciókkal fenyegették meg Putyint a G7-ek

Vlagyimir Putyin jó étvágyat kívánt nekik, a 7 vezető ipari ország vezetői viszont még keményebb szankciókkal fenyegették meg az ukrajnai helyzet miatt. Moszkvától azt követelik, hogy hagyjon fel a "provokációkkal", vegye rá a fegyverletételre az orosz-párti lázadókat.

Úgy volt, hogy a G8-as csoport az oroszországi Szocsiban tárgyal majd, de az ukrajnai események miatt Oroszországot kizárták és a így a G7-ek vezetői találkoztak Brüsszelben.

A vezető ipari országok ismét felszólították Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ismerje el az ukrajnai elnökválasztás nyertesének Petro Porosenkót, akit a hétvégén iktatnak be hivatalába.

"Oroszországnak meg kell ragadnia ezt a lehetőséget" - mondta Barack Obama amerikai elnök. A nyugati államok újabb követelést fogalmazta meg Moszkvának - ha ez nem teljesül, akkor jön a szankció-szigorítás. "Az oroszok visszavonták katonáikat a határtól, és most nem nyíltan, hanem a helyi szövetségeseik révén destabilizálják Ukrajnát. Nem várhatunk további hat hónapot" - mondta Obama.

Korábban az váltott volna ki súlyosabb büntetőintézkedéseket, ha az oroszok behatoltak volna Kelet-Ukrajnába és akadályozták volna a május végi ukrán elnökválasztást. Most akkor számíthatnak büntetésekre, ha nem ismerik el Porosenko elnöki győzelmét és ha nem akadályozzák meg, hogy a határ orosz oldaláról harcosok és fegyverek jussanak be Ukrajnába.

Éppen csütörtökön történt, hogy a határ orosz oldaláról támadás érte az ukrán erőket, amelyek válaszul közölték, hogy vadászgépekkel fogják védeni a határokat.

Az orosz külügyminisztérium dühösen utasította el a vádakat, hogy fegyvert küldött volna az ukrajnai lázadóknak. Ugyanakkor közölte, hogy egy ügyvivőt küldenek a kijevi orosz követségről Porosenko beiktatására.

Az ukrán hatóságok közben lezárattak 9 határátkelőt a luganszki és donyecki régióban az ottani harcok miatt.

A G7-ek kemény álláspontját árnyalja, hogy a tagállamok vezetői külön találkozókat tartanak Vlagyimir Putyinnal. Obama értésre adta, elégedetlen, amiért ukrán képviselőket nem hívtak meg az orosz elnökkel való tanácskozásokra.

Közben folyik a találgatás arról, hogy valódi-e az a videó, amelyen azt látni, hogy egy szeparatista parancsnok agyonlő két ukrán túszt.

A Horlivka városban ismert Igor Bezer szeparatista vezető a videó szerint azt követelte, hogy az ukránok engedjenek el egy szeparatista orosz nőt, máskülönben megölnek két túszt.

Ezt követően géppisztolysorozatot lőnek ki és a két túsz a földre zuhan. Azt, hogy eredeti-e a felvétel, nem sikerült megállapítani. A donyecki szeparatisták egyik képviselője ugyanakkor azt mondta az FT-nek, hogy a felvételen látható események megtörténtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×