eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Teljes közönnyel figyelik a franciák az EP-választásokat

A választók masszív távolmaradása mellett várhatóan a jobboldali ellenzék nyeri meg az európai parlamenti választásokat Franciaországban - ez derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az előrejelzések szerint a második helyet a szélsőjobboldali Nemzeti Front szerzi meg, míg a kormányzó szocialisták a harmadikok lesznek.

Rekordmértékű, egészen pontosan 60 százalékos lesz a franciák távolmaradása a május 25-én sorra kerülő európai parlamenti választásoktól - derül ki az Opinionway nevű közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből. A távolmaradás a valóságban még ennél is magasabb lehet. Erre abból lehet következtetni, hogy a franciák mindössze 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdeklődik az európai választási kampány iránt, miközben 42 százalékukat alig, 22 százalékukat pedig egyáltalán nem érdekli az ügy.

Ami a várható eredményeket illeti, a franciák 22 százaléka a volt jobboldali kormánypárt, a Népi Mozgalom Uniója által állított listákra adja voksát. Õket követi az Európai Uniót erősen bíráló szélsőjobboldali Nemzeti Front 20 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a Szocialista Párt lesz, ez utóbbi a felmérés szerint a szavazatok 18 százalékát szerzi meg.

A még csak most kezdődő választási kampány az eddig megjelent nyilatkozatok alapján valószínűleg az Európai Unió működését érinti majd. Ez a kérdés egyre inkább megosztja a Népi Mozgalom Unióját, ez utóbbi párt mintegy negyven képviselője ugyanis néhány napja nyilatkozatot tett közé melyben az unió megreformálását sürgetik.

A honatyák úgy fogalmaznak, hogy Európa egyre inkább olyan bürokratikus gépezetté válik, amely folyamatosan szűkíti a szabadságot és a demokráciát, ezért szerintük "vissza kell térni az alapokhoz". A parlamenti képviselők kifogásolják az unió monetáris politikáját, amely szerintük megöli a vállalatok versenyképességét, kritizálják a gazdaság túlzott nyitottságát, amely az európai államokat a legszélsőségesebb konkurenciának, sőt dömpingnek teszi ki, és egyebek mellett egy "intelligens protekcionizmus" bevezetését sürgetik.

A fenti megállapításokkal a jobboldali párt vezetése nem ért egyet, ám azok a választók jelentős részének az érzéseit fejezik ki. Mindezek mellett az elmúlt hónapokban megjelent híradásokból az is kiderült, hogy a franciák egyre kevésbé tűrik a szerintük senki által nem választott európai bürokraták arrogáns, sokszor kioktató magatartását, és az sem tesz jót az unió megítélésének, hogy vezetőiről rendre kiderül: a gazdasági megszorítás és a takarékoskodás szükségességét hirdetik, miközben maguk elképesztő anyagi előnyöket élveznek.

A legélesebb kritikák egyébként a szélsőjobb és a szélsőbal képviselőitől érkeznek, amelyekre a mérsékelt jobboldal, illetve a szocialisták eddig csak langyos, sokak által demagógnak ítélt válaszokat tudtak megfogalmazni. Nem véletlen, hogy számos politikai elemző lehetséges forgatókönyvnek tartja, hogy az uniós parlamenti választások győztese végül nem a Népi Mozgalom Uniója, hanem a Nemzeti Front lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×