eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Készültségbe helyezték az ukrán terror-elhárító egységeket

Készültségbe helyezték az ukrán terror-elhárító egységeket a fontos létesítmények, - például a repterek, gázvezetékek és atomerőművek - fokozott fenyegetettsége miatt. A hatóságok nem közölték, hogy a tömegtüntetések résztvevőit tartják-e fenyegetésnek. Szvetnik Endre összefoglalója.

Az ukrán elhárítás, az SZBU szerint "megelőző jellegűek" azokat a biztonsági intézkedések, amelyek részeként megerősítik a stratégiai fontosságú létesítmények, így a gáz- és olajszállító rendszerek, a repterek és az erőművek védelmét. A hatóság nem utalt nyíltan a november óta tartó kormányellenes tüntetések résztvevőire.

Ugyanakkor közölte, hogy "lehetséges robbantásokkal fenyegettek meg" fontos közlekedési csomópontokat, energia-komplexumokat és emellett "felhívások hangzottak el az olyan telephelyek elfoglalására, ahol jelentős mennyiségű fegyvert tárolnak" továbbá a kormányépületek blokádját is sürgették.

A Janukovics elnök kormányzata ellen tüntető tömegek több kijevi kormányépületet is ellenőrzésük alá vontak és összecsaptak a rendőrökkel. Az ukrán államfő - akinek távozását a mérsékelt és az ultranacionalista ellenzék egyaránt követeli - azt mondta, hogy fokozódik a radikalizmus és a terrorveszély.

Az SZBU közleménye szerint a biztonsági intézkedések szigorításával az a cél, hogy "garantálják a közbiztonságot és megakadályozzák a terrorista célzatú bűncselekményeket". Az ügynökség szerint ismeretlen forrásból kaptak robbantásokra utaló fenyegetéseket.

Előzőleg Isztambulban elfogtak egy a tüntetőkkel szimpatizáló ukrán állampolgárt, aki megpróbált az oroszországi Szocsiba téríteni egy utasszállító gépet - éppen a téli olimpia megnyitója idején. Az SZBU szerint az ukrán férfi részeg volt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat azt is közölte, hogy nem folytatnak nyomozást arról, ki hallgatta le amerikai diplomaták telefonbeszélgetését. A társalgás során azt mérlegelték, hogy az ukrán ellenzéki vezetők közül kinek a kormányra kerülését támogassák. A beszélgetésről szóló felvétel megjelent az interneten.

A szivárogtatás azért is volt kínos, mert Victoria Nuland, az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes trágár szavakkal utalt az Európai Unióra a felvétel szerint. Angela Merkel német kancellár, akit az NSA biztonsági szolgálat korábban lehallgatott, ezt "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte.

Nuland igyekezett csökkenteni az incidens jelentőségét és "fantáziának" nevezte az az orosz állítást, hogy az amerikaiak ukrán militánsokat képeznének ki a kijevi amerikai nagykövetségen. Amerikai illetékesek az orosz titkosszolgálatot vádolták meg és "piszkos trükknek" nevezték a szivárogtatást.

Az Európai Bizottság és Franciaország nem fűzött kommentárt Victoria Nuland kijelentéséhez, amelyben az európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel mondott véleményt az Európai Unió Ukrajna-politikájáról. Az EU azzal foglalkozik, hogy az Ukrajnában élőknek segítséget nyújtson a jelenlegi válságban - mondta Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője pénteken Brüsszelben, és hozzátette, hogy az Európai Bizottság nem óhajtja kommentálni az amerikai diplomata kijelentését.

A YouTube videómegosztóra feltöltött hangfelvételen a Victoria Nulandnak tulajdonított női hang Brüsszel ukrajnai tevékenységéről szólva azt találta mondani, hogy "b... meg az EU!". Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az esetre reagálva a titkosszolgálatok lehallgatási gyakorlatát bírálta. "Az a legveszélyesebb, hogy nap mint nap újra szembesülünk azzal, hogy digitalizált világunkban már semmi sincs, amiről feltételezhetnénk, hogy védve van a hírszerzéstől" - adott hangot aggodalmának a politikus. Az EP-elnök szintén nem nyilatkozott az amerikai diplomata ominózus kijelentéséről, ugyanakkor hozzátette: "A nő bocsánatot kért. A diplomácia fogalma és (Nuland) szóválasztása mindenesetre ellentétben állnak egymással".

Nincs hozzáfűznivalónk - jelentette ki Romain Nadal, a francia külügyminisztérium szóvivője az amerikai diplomata megjegyzésére, amely három nappal Francoise Hollande francia elnök tervezett amerikai útja előtt hangzott el.

Nuland pénteken visszautasította, hogy bármiféle kommentárt fűzzön idézett szavaihoz, és leszögezte, hogy "privát diplomáciai beszélgetésről" volt szó. A felvételről viszont megjegyezte, hogy nagyon jó minőségű, professzionális munka. Washington azt gyanítja, hogy Oroszországnak köze lehet a lehallgatáshoz, és a telefonbeszélgetésnek a YouTube-on való közzétételéhez. A hangfelvételen a jelek szerint Nuland és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet folytatott beszélgetést ukrán politikusokról és az EU válságkezelő politikájáról. Az államtitkár-helyettes annak a nézetének adott hangot, hogy Washingtonnak figyelmen kívül kell hagynia Brüsszel erőfeszítéseit. Az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg a felvétel hitelességét.

Angela Merkel német kancellár "teljességgel elfogadhatatlannak" minősítette Nuland kijelentését - közölte pénteken Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő. Wirtz szerint Catherine Ashton igenis kiváló munkát végez, és az EU továbbra is mindent megtesz az ukrajnai feszültség enyhítéséért. (MTI)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×