eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Össztűzben az unió bevándorlási politikája

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az Európai Unióra, hogy gondolja újra bevándorlási politikáját. A kérdés a lampedusai tragédia után vált ismét aktuálissá - az olasz felségvizeken több, mint 270 afrikai menekült lelte halálát.

Többet kell tenni a legális és illegális bevándorlás ellenőrzésére - hangzott el az európai belügyminiszterek luxemburgi ülésén.

Cecilia Maltsröm, az unió belügyi biztosa azt sürgette, hogy az egész földközi-tengeri térségre kiterjedő mentőszolgálatot állítsanak fel. Az intézményt az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex tartaná fent. Feladata az lenne, hogy megfigyelje, azonosítsa és ha szükséges, megmentse azokat a bevándorlókat, akik hajóikkal Afrikából indulnak Dél-Európába.

Az nem világos, hogy az ügynökségnek vissza kellene-e fordítania az uniós vizek felé tartó hajókat.

Malström úgy fogalmazott, hogy Spanyolországtól Ciprusig figyelnék a tengert és közölte, hogy pénzügyi támogatást kér a projektre.

Tudósítók szerint azonban a 28 uniós belügyminiszter nem sok készséget mutatott arra, hogy a lampedusai tragédia és a szíriai menekültválság nyomán engedékenyebb politikát folytasson.

Olaszország például nagyobb szolidaritást vár EU-partnereitől az Afrikából érkező nagyszámú bevándorló miatt. "A hozzánk hasonló önkormányzatokat nem hagyhatják a frontvonalon - mondta Giusi Nicollini, Lampedusa polgárestere. "A Földközi-tenger nem az olasz-afrikai határt jelöli, hanem az európai-afrikai határt" - tette hozzá Angelo Alfano belügyminiszter a tragédia utáni beszédében, amelyet a parlamentben mondott el.

Németország azonban közben értésre adta, hogy nem akarja enyhíteni a bevándorlást érintő politikai irányvonalát. A németek szerint négyszer annyi menekültet fogadtak be tavaly, mint más országok. Emellett belementek abba is, hogy ideiglenesen 5000 szíriai menekültet fogadjanak be.

Közben letartóztattak egy 35 éves férfit, akit azzal vádolnak, hogy ő irányította a Lampedusánál elsüllyedt hajót. A hajón elharapózott a tűz, miután tűzjelzéssel akartak az utasok segítséget kérni.

Olasz búvárok kedden is az elsüllyedt hajó belsejét kutatták, mert gyanújuk szerint további holttesteket találhatnak. Hivatalos adatok szerint több, mint 270 halottja van a tragédiának, az áldozatok közül 80 nő volt.

A Vatikán szóvivője közölte, hogy Ferenc pápa még meg nem határozott összeggel segíti a katasztrófa 155 túlélőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×