eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Eltöröltetné az unió a roaming-díjakat

Az Európai Bizottság be akarja tiltani a mobiltelefon barangolási díjakat. Az elképzelés értelmében az egész unió területén ugyanannyiba kerülnének a hívások. A nagy telefoncégek azonban azt mondják: 7 milliárd euró bevételtől esnének el.

Egy kiszivárgott anyag szerint Brüsszel megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy többet számítsanak fel a hívásokért, ha ügyfelük egy másik európai országban "barangol".

Az Európai Bizottság a jövő héten akarja publikálni az erről szóló tervezetet. Neelie Kroes, a bizottság digitális technológiával is foglalkozó alelnöke eltökélte, hogy véget vet a sok vakációzó európai számára magas telefonszámlát produkáló roaming-díjaknak.

A legnagyobb szolgáltatók, köztük a Vodafone, az Orange és a Telefonica határozottan tiltakoznak és azt mondják, hogy az új szabályozással 7 milliárd euró veszteség érné őket. Ám a brit Guardian birtokába jutott tervezet szerint a hálózatoknak nem sok választásuk lesz: ugyanannyit kell majd számlázniuk a belföldi és külföldi, mobil és internet-használatért.

A szolgáltatóknak a légicégek szövetségeihez hasonlóan kell majd együttműködniük a helyi társaságokkal, ha az adott országban nem birtokolnak hálózatot. A telekom-szövetségeknek az európai lakosság legalább 85 százalékát le kell majd fedniük, minimum 21 tagállamban.

Kroes azt mondta: a mobilszolgáltatók fejőstehénnek használják ügyfeleiket a barangolási díjak segítségével. A biztos egységes távközlési piacot szeretne bevezetni, amelyet a bizottság várhatóan szeptember 11-én jóváhagy, de szükség lesz még az Európai Parlament igenjére is. Közös, egységes európai telekom felügyelőszervet ugyanakkor nem hoznak létre.

Brüsszel azt is  tiltani fogja, hogy az internet-szolgáltatók blokkolják a versenytársak oldalait - például a Skype-ot.

A bizottság tavaly óta sikeresen harcol a magas a romaing-díjakkal szemben és sikerült áraik csökkentésére kényszerítenie a szolgáltatókat. Az európai polgárok tudtukon kívül nem költenek 50 eurónál többet telefonhívásokra, amikor külföldön tartózkodnak. Ennek ellenére gyakran különösen magasra ugrik telefonszámlájuk.

Kroes azt javasolja, hogy azok a cégek, amelyek jövő júliustól megszüntetik a barangolási díjakat, elnézőbb szabályozásra számítsanak.

Az indítvány szerint 2014-től az ügyfelek választhatják ki, hogy külföldön melyik szolgáltatót használják, ami jól jöhet, ha saját szolgáltatójuk magasabb árakat szab meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×