eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vészesen csökkentek a valutatartalékok

Az utóbbi hónapokban jelentős pénzkészleteket veszítettek a feltörekvő országok központi bankjai, ami aggodalommal tölti el a piacokat. Összesen 81 milliárd dollárra becsülik veszteségeiket, miközben folytatódik valutáik mélyrepülése.

Május óta rájár a rúd az úgynevezett feltörekvő gazdaságokra, a központi bankok jóval kisebb tartalékokkal kénytelenek szembenézni a lehetséges gondokkal.

Indonéziában a központi bank készletei több mint 13,5 százalékkal csappantak meg, a török jegybank is készletei közel 13 százalékát vesztette el, Ukrajna 10, míg India valutatartalékai 5,5 százalékát élte fel. A Financial Times által idézett információk nem tartalmazzák a Kínai Központi Bank adatait.

A központi bankok valutatartalékai egyfajta mentőövként szolgálnak a válságok esetére. Az FT szerint valószínű, hogy a feltörekvő államok jegybankjai további veszteségeket szenvedtek el augusztusban, miután az amerikai FED közölte, hogy leállítja pénzügyi stimulálciós programját.

Az intézkedés miatt a befektetők, akik eddig boldogan vitték pénzüket a fejlődő államokba, most kezdenek elfordulni tőlük.

Ezzel párhuzamosan a feltörekvő gazdaságokban a növekedés lassulása is aggodalmakat kelt. Indiában például a korábbi éves 9 százalékos növekedési ráta 5,5 százalékosra esett vissza. Egy szingapúri elemző erre megjegyezte: az emberek oda akarják vinni a pénzüket, ahol növekedés lesz.

Mukes Ambani, India leggazdagabb üzletembere, a világ legnagyobb olajfinomító hálózatának tulajdonosa a rúpia mélyrepülése miatt május óta 5,6 milliárd dollárt veszített vagyonából.

Az ország tartalékai - pénzügyminsztere szerint - 280 milliárd dollár alatt vannak. Ez valamivel több, mint a Görögroszágnak eddig juttatott nemzetközi mentőcsomag értéke. India és más országok is arra használták fel tartalékaikat, hogy május óta drámai módon gyengülő valutáikat támogassák.

Egyes központi bankok - így például a török jegybank - kamatlábemelésbe kezdtek valutáik megtámogatására és még drágább kamatok várhatók, annak ellenére, hogy lassult a gazdasági növekedés.

Brazíliában az exportőrök örülnek a gyengülő reálnak, a légitársaságok viszont állami segítségért folyamodtak a megugrott üzemanyagárak miatt.

A Citigroup bank elemzői felhívták a figyelmet, hogy a feltörekvő piacok 2006-ban még közel 2,5 százalékos költségvetési pluszban voltak, mostanra azonban közel 1 százalékos hiányt halmoztak fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×